Aantal TeamNL ruiters naar Veeningen

Nederlanders favoriet in deel twee van CH De Wolden

Na de zegetocht van de Italiaan Lorenzo Argentano in de Grote Prijs van afgelopen zondag, maakt CH De Wolden zich nu op voor het tweede deel van het internationale concours. Met een erg sterk startveld uit Nederland, zal het de kenners niet verbazen wanneer de komende dagen meerdere Nederlandse deelnemers in de prijzen vallen. Afgelopen week werd in het Zweedse Falsterbo een wedstrijd in het kader van Nations Cup verreden en in deze landenwedstrijd kwamen enkele topruiters van Nederland via TeamNL de start. Een deel van dat TeamNL is afgereisd naar Veeningen, waar ze een gooi wordt gedaan naar de winst in de Grote Prijs van komende zondag.

Van hen heeft Jur Vrieling uit Holwierde de Grote Prijs al tweemaal eerder op zijn naam geschreven en nu hij opnieuw naar Zuidwest-Drenthe komt, zal hij vast zijn zinnen op winst zetten.

Jur Vrieling in actie tijdens een van de voorgaande edities. (foto: Jeroen Spoolder)

Vanuit Falsterbo rijdt ook Hessel Hoekstra uit Lelystad door naar Veeningen. De nog maar 22 jarige ruiter wist naast de tweede prijs met het landenteam ook nog eens derde te worden in de zware Grote Prijs in Falsterbo, een prestatie van formaat. Eerder dit jaar won Hoekstra de Grand Prix van Eindhoven, een wedstrijd over 1.55 m.

 

Een ruiter die al vele jaren tot de Nederlandse top behoort en in Londen bij de Olympische Spelen individueel zilver won en ook nog eens zilver met het Nederlandse team (waartoe ook Jur Vrieling toen behoorde), is Gerco Schröder uit Tubbergen. Hij rijdt in Veeningen de komende dagen diverse proeven en geldt deze week als een van de kanshebbers voor de winst.

Marc Houtzager (Rouveen), die ook tot de Nederlandse top behoort en in het Nederlands Olympisch Kader zit, brengt de komende dagen twee paarden in de ring in Veeningen, net als zijn echtgenote, de Oostenrijkse Julia Kayser.

Natuurlijk komt Albert Zoer (Echten) naar het concours en ook Michael Greeve (Veeningen), die als één van de favorieten voor de winst in de GP gerekend mag worden, start opnieuw, evenals de zestien jarige Wesley De Boer uit Nieuwleusen.

De winnaar van 2019, Willem Greve uit Markelo staat ook op de deelnemerslijst.

Dat Lorenzo Argentano zondag een opvolger krijgt is zeker, want hij rijdt niet. Dat de beste Nederlander van zondag, Frank Schuttert uit Ommen die opvolger wordt, is heel goed mogelijk. Hij reist opnieuw af naar Veeningen en neemt ditmaal andere paarden mee.

Maar liefst 550 paarden worden vanaf donderdag in Veeningen verwacht. Drie daarvan brengt de Belgische topper Annelies Vorselmans mee.

Tachtig

De deelnemerslijst telt ruim tachtig Nederlandse amazones en ruiters en meer dan 260 buitenlandse.

Over extreem hoge temperaturen maakt de organisatie zich vooralsnog geen zorgen. “Woensdag zakt de temperatuur naar verwachting en vanaf donderdag zijn het normale zomerse temperaturen, zo wordt verwacht”, zegt voorzitter Michel Broek. “Mocht het onverhoopt toch extreem weer blijven, dan passen wij het wedstrijdschema zodanig aan, zodat het voor paarden en ruiters verantwoord is te starten.”

Het tweede deel van CH De Wolden begint donderdagochtend om 8.30 uur. Ieder dag tot en met zondag wordt op het prachtige terrein Veeningen gesprongen. Zondagmiddag om 15.00 uur begint het hoofdnummer, de tweede Grote Prijs om de Gemeente de Wolden Prijs, een wedstrijd waarbij voor de winnaar 10.000 euro te verdienen valt.

Het publiek heeft alle dagen gratis entree, ook op de tribune.