Albert Zoer piekt

Albert Zoer uit Echten heeft na een spannende barrage CH de Wolden in Veeningen op zijn naam geschreven. Het was na overwinning in 2013 de tweede maal dat springruiter Zoer werd gehuldigd als winnaar van een van de mooiste buitenconcoursen van Nederland. In de voorlaatste rit van de barrage nam Zoer veel risico met zijn paard Florian (Zirocco Blue VDL x Cardento). Het pakte voor bijna 5000 bezoekers geweldig uit, want in de laatste rit kon Monique van den Broek er niet meer aan tippen. Tot de rit van Zoer had de Japanner Sato de beste tijd en hij werd tweede. Jack Ansems werd derde.

De barrage was zeker de moeite waard. Vanuit het basisparcours wisten zich twaalf combinaties te plaatsen. Aanvankelijk zag dat er niet naar uit, want het selectieve en technische parcours dat Louis Konickx met zijn medewerkers had neergezet, was voor velen net iets te hoog gegrepen. Pas in de slotfase van de basiswedstijd werd het kaf van het koren gescheiden. Met zes verschillende nationaliteiten onder de twaalf deelnemers, kreeg de beslissende ronde ook nog eens veel variatie.

De Engelse Georgia Tame beet het spits af en bleef direct foutloos. Ook na haar bleven twee combinaties zonder fouten, de Mexicaan Ernesto Canseco en de Nederlander Kevin Jochems. Na dat tweetal kwamen de Libanees Emile Karim Fares en de Duitser Niclas Baule niet ongeschonden uit de barrage. Toen was de Japanner Eiken Sato aan bod en hij maakte korte metten met de concurrenten. Op Chacanno (Chacco-Blue x Kannan) reed hij bijzonder snel en liet alle balken liggen en de klok staan op 36.77. Drie combinaties beten zich daar op stuk. Maar Albert Zoer niet.

Hij ging goed van start, maar tussen de eerste en tweede oxer verspeelde Zoer wat tijd. “Toen moest ik in het tweede deel van de rit alles of niets rijden. Dan neem ik liever alle risico’s met de kans dat ik laatste word, dan dat ik gewoon doorga en naast de prijzen grijp”, aldus Zoer na afloop.

Albert Zoer op weg naar de overwinninjg Foto Jeroen Spoolder / Spoolder.net

Het pakte prima uit en door veel snelheid te maken richting laatste hindernis, zette Zoer een puike tijd neer: 35.09. Niemand die onder de 36 seconden had gereden tot dan toe. Ook in de laatste rit gebeurde dat niet, zodat Zoer zich na zes jaar opnieuw mocht laten huldigen als winnaar van CH de Wolden.

Zaterdagavond maakt hij ook al indruk met een ander paard: Freedom. “Beide paarden zijn aan elkaar gewaagd. Ze hebben al een behoorlijk niveau en ik hoop dat ik ze nog kan door ontwikkelen”, aldus Zoer, die er overigens aan toevoegde dat hij als mede-eigenaar van een handelsstal niet weet of hij beide dieren weet te behouden.

Burgemeester De Groot overhandigt Zoer het beeld dat bij de winst hoort. Foto: Jeroen Spoolder / Spoolder.net

De Japanner Sato, die tweede werd, verblijft momenteel met de Japanse ruiterselectie in Duitsland. Zij zijn zich nu al aan het voorbereiden voor de Olympische Spelen van 2020 die in Japan worden gehouden. Sato wist Jack Ansems uit Sint Oedenrode, die met Fliere Fluiter (VDL Zirocco Blue- x Animo) uitkwam, voor te blijven. Sato kreeg 36.37 seconden achter zijn naam en Ansems bleef steken op 36.43.

Voorzitter van CH de Wolden, Christiaan Hendriksen, was tevreden met een winnaar uit eigen streek, evenals Jan Broek, die vijftien jaar geleden grondlegger was van het concours CH de Wolden. “Het is altijd mooi een winnaar van om de hoek te hebben”, grapte Broek, die een groot compliment aan Albert Zoer gaf voor zijn rijden.

CH de Wolden wordt komende donderdag voortgezet met opnieuw vier dagen springen. Ook dan wordt aan het slot weer een Grote Prijs verreden. Albert Zoer is dan opnieuw van de partij.