Amanda Slagter snelste in zwaarste proef

Maaike ten Berg-Bijlsma uit Rogat alle edities van CH de Wolden actief

De tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van komende zondag is vrijdag een prooi geworden voor Amanda Slagter uit Slochteren. Met Cornet Blue Ps wist zij de Gold Tour op haar naam te schrijven, een proef over 1.45m., dezelfde hoogte als zondag in de Grote Prijs opgesteld staat. Ze haalde in de tweede rit van de barrage alles uit de kast en dat was bepaald niet tevergeefs. Slagter voltooide haar succesvolle rit in 35.27 seconden. In deze Spruce Meadows Prijs streden tien combinaties voor de overwinning, maar geen van de deelnemers was zo snel als de Groningse. Die kende alleen de tijd van Megan Laseur die in de eerste barragerit, voor haar, in de ring was gekomen. Laseur haar tijd van 36.79 seconden, neergezet met I Am moest in ieder geval verbeterd worden. Slagter ging snel van start, sprintte door het parcours en snelde naar een nieuwe snelste tijd, in de hoop dat het genoeg zou zijn. En dat was het ook, want hoe graag de concurrentie ook wilde, niemand kwam meer aan deze toptijd. Slechts twee combinaties na Slagter bleven nog foutloos en daarvan pakte de Amerikaan Lucas Porter de derde plaats. Hij kwam met Kentucky N tot 38.77. In de barrage werd Pim Mulder (Dalfsen) zesde, Britt Schaper (Ommen) zevende, Thieu Huijbregts (Rijsbergen) negende en Lars Kuster (Didam) tiende.

Amanda Slagter snelde vrijdagavond naar de winst in de Gold Tour, de zwaarste proef van de dag. (Foto: Jeroen Spoolder)

Ook werd vrijdagavond de Silver Tour verreden, iets lichter gebouwd met hindernissen van 1.40m. Deze Stoeterij Sterrehof Prijs werd gewonnen door Steven Veldhuis (Haaksbergen). Eerder op de dag won Veldhuis ook de Kloeze Staalbouw Prijs. Hij heeft meerdere paarden mee naar CH de Wolden, zoals veel ruiters en amazones.

CH de Wolden staat erom bekend dat het een concours is waar ruiters en amazone graag komen, vooral omdat er paarden van alle niveaus kunnen starten. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld door Maaike ten Berg-Bijlsma uit Rogat. Samen met Michael Greeve heeft ze via Stal Greeve uit Veeningen twaalf paarden op het concours lopen. “Zelf rijd ik twee, Michael rijdt er vijf en ook onze Ierse stalruiter Colin Wright rijdt met vijf paarden op het concours. Best druk, inderdaad”, laat Maaike ten Berg weten. “Bij die twaalf paarden hebben we jonge onervaren paarden, maar ook paarden die de Grote Prijs kunnen rijden.”

Met haar twee paarden had Maaike ten Berg vrijdagochtend, toen het gesprek plaatsvond, nog geen ereplaats weten te behalen. “Ik ben overigens best tevreden met de prestaties, want ik ben in alle rubrieken wel geklasseerd, maar het liefst heb je toch een topklassering. Wie weet, komt dat nog”, laat ze lachend weten.

Gedurende deze dagen van het CH de Wolden hebben Ten Berg, Greeve en Wright de steun van twee meiden die de verzorging van de paarden mede voor hun rekening nemen. “Die zijn gelukkig alle dagen bij ons, waardoor het wat gemakkelijker wordt ons op de wedstrijden te richten.

Wanneer er iemand is die het concours in Veeningen kent, is het Maaike wel. “Ik heb vanaf de eerste editie alle jaren meegedaan. Ik vind het prachtig en het is natuurlijk om de hoek. Maar dat niet alleen, de parcoursen worden goed gebouwd, best soms pittig, maar wel fair voor paarden en ruiters. En alles is hier heel goed geregeld.”

Maaike ten Berg-Bijlsma kwam ook deze zeventiende editie van CH de Wolden weer in de ring. Hier is ze actief met Kingsten. (Foto: Jeroen Spoolder)

Dat Ten Berg en Greeve samen met Wright maar liefst twaalf paarden op het concours hebben lopen, heeft te maken met de handel. “Michael en ik hebben een handelsstal. Wij leiden paarden voor eigenaren op en hopelijk gaan de dieren daardoor beter presteren. Het is fifty-fifty, eigen paarden en paarden van andere eigenaren. Een mooie mix, waarmee we goed uit de voeten kunnen. En gelukkig rijden we paarden van fijne eigenaren”, zegt Maaike ten Berg-Bijlsma, die thuis in Rogat geen paarden heeft staan. “Daar heb ik twee kinderen, maar de paarden staan bij Michael Greeve.”

Vrijdagmiddag reed Maaike in de Handelshuis Schuttert Prijs, een pittige rubriek over 1.30m. hindernissen. Met Kingsten ging ze foutloos over de obstakels, maar de snelste zonder fouten was de sponsor van de rubriek, Jan Schuttert uit Ommen.