Been wint ook tweede kwalificatie

Twee kwalificaties en één en dezelfde winnaar. Het gebeurt bijna nooit, maar Remco Been wist vrijdagavond de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag op zijn naam te schrijven. Ook donderdag was hij in de eerste kwalificatie al de beste. Met een prachtige barragerit wist Been vrijdagavond de winst naar zich toe te trekken en de Spruce Meadows Prijs op zijn naam te schrijven. Hij was duidelijk de snelste van de achttien combinaties in de barrage. Op Holland van de Bisschop, een nazaat van Heartbreaker x Achill-Libero H, ging de ruiter in de barrage op een prima wijze rond. Hij nam korte wendingen en dat bracht hem een flink tijdvoordeel.

Remco Been op weg naar winst. Foto Jeroen Spoolder

Uiteindelijk dook hij met 39.06 een seconde onder de tijd van de Ier Daniel Coyle. Voor Been betekende dat niet alleen de winst, maar ook een bedrag van ruim 8000 euro voor deze eerste plaats. Coyle had in de rit voor Been met Farrel (Cardento 933) de tot dan toe snelste tijd neergezet en was ook nog foutloos. De 40.02 van Coyle bleek niet voldoende. Als derde eindigde Ali Al Khorafi uit Koeweit met Cheril (Quidam Sohn x Centgraf).

 

Direct na zijn overwinning was Remco Been duidelijk. “Met dit paard rijd ik de Grote Prijs. Hij is echt in een heel goede vorm. Dit verwacht je natuurlijk niet”, aldus de ruiter uit Wierden. “Gelukkig kan ik hem morgen een rustdag geven en zondag hoop ik foutloos met hem de Grote Prijs te kunnen voltooien. Ik ga zeker mijn best doen, want winnen wil je natuurlijk altijd bij CH de Wolden”, zegt Been, daarbij vooruitkijkend naar zondag.

 

Ook Jeroen Dubbeldam nam aan zowel de eerste als de tweede kwalificatiewedstrijd deel. Donderdag kwam hij in de ring met Roelofsen Horse Trucks Eldorado S. “Ik ben hier vooral om de paarden wat extra’s mee te geven. Daar leent dit soort concoursen zich uitstekend voor. Niet resultaatgericht, maar juist om de dieren nog meer bagage mee te geven. Dan komt het voor dat je je wat meer fouten veroorlooft dan wanneer je voor de winst gaat.” Donderdag kwam Dubbeldam met zestien strafpunten uit de ring. Vanavond in de tweede kwalificatie accepteerde de ruiter uit Weerseloo ook dat er geen foutloze rit uit kwam. Hij liet een balkje vallen en had een overschrijding van de tijd in het basisparcours, waardoor Dubbeldam vijf strafpunten incasseerde. “Deze Chichester 3 (Casall x Cosimo) rijd ik voor een klant van mij, die zelf buiten Europa is. Dit is voor mij een kwestie van ritme in het paard zien te houden, vooral ook omdat deze is gekwalificeerd voor de Wereldruiterspelen in september. Dan is rijden en ritme houden op dit moment belangrijker dan winnen”, aldus Dubbeldam, Olympisch kampioen in 2000 en Europees Kampioen in 2015.

Dubbeldam vrijdagavond in actie. Foto: Fred Lubbers

De regerend wereldkampioen is nagenoeg ieder jaar op CH de Wolden actief. “Het is een mooi concours en voor mij in de buurt. Daarnaast heb ik uitstekende contacten met Jan Broek en dat maakt dat ik hier graag kom. Het is ook een prachtig concours om paarden meer ervaring op te laten doen”, aldus Dubbeldam, die zaterdag besluit met welk paard hij zondag in de Grote Prijs start.

Aan die Grote Prijs doen vijftig combinaties mee. Zij strijden om de hoofdprijs van maar liefst 10.000 euro. Bezoekers kunnen het concours en ook de Grote Prijs gratis bezoeken.