Belgische en Spaanse zege in Grand Prix; Van Santvoort beste Nederlander

Met Eveline Putters uit België en de Spaanse Olivia Alvarez Garcia heeft het CSIO Zuidwolde zondag twee sterke winnaars gekregen. Putters toonde zich de beste in de Grand Prix voor Young Riders en de Spaanse amazone greep de winst in de Junioren Grand Prix. Er was slechts één Nederlandse deelnemer die deze zondag een barrage van een van de twee de Grote Prijs wist te bereiken en dat was Yoni van Santvoort. Zij eindigde op de derde plaats in de Grand Prix voor Junioren.

De Belgische Eveline Putters is zondagmiddag winnaar geworden van de zwaarste proef, de Grand Prix voor Young Riders. Het was tevens de laatste wedstrijd van vijf dagen CSIO Zuidwolde. De rubriek om de Spruce Meadows Prijs, over 1.45 m. was door parcoursbouwer Henk Linders pittig neergezet en dat was in het basisparcours al te zien. De combinaties moesten hun best doen zonder fouten te blijven. Dat mocht ook wel bij een eerste prijs van ruim 1300 euro voor de jeugdige deelnemers. Van de 48 starters in het basisparcours bleven er zeven zonder fouten en die betwistten uiteindelijk de strijd om de winst.

Evelyn Putters snelt naar de overwinning (Foto: Hans Khoe)

De eerste die foutloos bleef was de Engelse Lauren Caroline met Gait L. Ze kwam tot 43.95. Daarna mocht Putters proberen die tijd te verbeteren en dat gelukte. Putters was vooral in het tweede deel van de barrage snel en pakte daar winst op Caroline. Ze klokte uiteindelijk 43.75 seconden. Of het genoeg zou zijn, moest in de resterende vier ritten blijken en het was genoeg. Johanna Beckman uit Duitsland deed in de laatste rit nog een uiterste poging de tijd te verbeteren, maar de bleef net achter Putters. Op Queen Frieda kwam de Duitse tot 43.83 seconden. De negentienjarige Evelyne Putters was blij met de zege. “Het parcours was best pittig neergezet”, vond ze. “Dat merkte ik al in het basisparcours en ook de barrage. Ik zag dat mijn voorganger niet voluit ging over het gehele traject en dat probeerde ik wel te doen. En de versnelling hielp”, lachte ze na afloop.

Evelyn Putters ontvangt vanuit de organisatie met in het midden Helen Broek en rechts Jan van ’t Zand een fraai tinnen bord

Van de Nederlanders die in het basisparcours waren gestart kwamen er twee deelnemers wel foutloos rond, maar een tijdfout zorgde dat ze niet in de barrage kwamen. Yannick Janssen van Grunsven had één strafpunt vanwege tijdsoverschrijding en Wesley de Boer uit Nieuwleusen twee. “Ik wist dat het krap zou worden met de tijd, maar dat ik het op twee na niet zou redden had ik niet gedacht”, aldus De Boer, die met zijn verder foutloze rit een prima indruk maakte met zijn paard Karin. “Wanneer ik terugkijk op de afgelopen dagen ben ik best tevreden. Ik heb lekker gereden en heb door hier in Veeningen te rijden weer een uitnodiging gehad om naar een concours in Tsjechië te komen. Dat is natuurlijk ook heel mooi.”

Waar bij de Young Riders geen Nederlander in de eindstrijd kwam, was er wel één combinatie in de eindstrijd bij de Junioren Grand Prix. Dat was Yoni van Santvoort uit Nuenen. Ze reed een prima proef en was zelf zonder fouten, tot ze op de laatste hindernis, een stijlsprong, een balk aftikte met Guilliguilloi Nouvolieu. Vier strafpunten dus en met haar tijd van 40.67 seconden werd ze uiteindelijk negende.

Ze erkende dat ze alles had geprobeerd bij de foutloze barragedeelnemers te komen. “Het parcours lag mij ook wel. Het stond wel aan de maat en was ook technisch, maar goed te doen. Jammer van die laatste hindernis”, aldus de amazone die ook volgend jaar ook nog bij de Junioren mag rijden. Ze kon tevreden op de afgelopen dagen terugkijken. “Ik heb ontspannen kunnen rijden. De paarden werden niet overbelast en zelf heb ik alle dagen ook redelijk wat rust kunnen nemen. Ik ben best tevreden over hoe het deze week is gegaan.” De amazone uit Nuenen wil alles in het werk stellen ook volgend jaar weer naar het CSIO Zuidwolde te komen. “Het is een mooi concours en goed voorzieningen en dat vind ik het mooie van Zuidwolde.

Yoni van Santvoort in opperste concentratie in de barrage (Foto: Hans Khoe)

De winst in de Grand Prix voor Junioren ging naar Olivia Alvarez Garcia. De Spaanse kreeg het niet cadeau. In de laatste rit was de druk groot, want er was van de dertien voorgangers slechts één combinatie foutloos gebleven in de barrage. Een foutloze rit zou haar dus in ieder geval de tweede plaats opleveren. Maar nadat de eerste hindernis vlot en zonder problemen was genomen, zette de Spaanse haar paard Cartouche aan en dat bracht haar succes. In een prima ronde zonder fouten snelde ze naar een tijd van 37.91 seconden. Daarmee was ze meer dan drie seconden sneller dan de Italiaanse Giulia Gatti Bardelli met Hales Kintos. Die reed in de tiende rit een tijd van 41.14 seconden.

Ook in 2025 staat er weer een concours hippique voor de jeugd op het programma in Veeningen. Maar eerst richt de organisatie zich op het op poten zetten van het traditionele CH de Wolden dat van 18 tot en met 21 en van 25 tot en met 28 juli wordt gehouden.