Bijna kwart miljoen aan prijzengeld

Ruiters uit gehele wereld in juli naar Veeningen

Alles wordt momenteel in Veeningen in gereedheid gebracht voor de zestiende editie van het Concours Hippique De Wolden. In twee blokken, van 14 tot en met 17 en van 21 tot en met 24 juli strijden Nederlandse topruiters en -amazones tegen tal van buitenlandse coryfeeën. Op de opnieuw verbeterde accommodatie komen in twee weken tijd rond de vijfhonderd ruiters in actie. Hoogtepunt zijn de twee Grote Prijzen. De eerste wordt op zondag 17 juli verreden, de tweede zondag 24 juli. Dan zal duidelijk worden of Willem Greve en Albert Zoer ieder een opvolger krijgen. Zij waren in 2019 de laatste winnaars van het CH De Wolden.

Jur Vrieling won een van de twee Grote Prijzen in de laatste editie in 2019. (Foto: Jeroen Spoolder)

Twee jaren moest de organisatie in Veeningen overslaan, voor er dit jaar een weer een nieuwe editie van CH De Wolden opgestart kon worden. In de tussentijd is de accommodatie opnieuw verbeterd. Verharding van wandelpaden zorgt er voor dat bezoekers schone voeten houden en ook is de accommodatie verfraaid. De bedoeling is dat het bestuur van CH De Wolden blijft investeren in haar hippische voorziening, die tot de mooiste van Noord-Nederland behoort.

Dat het up-to-date houden wordt gewaardeerd, blijkt uit het aantal inschrijvingen. Vanuit de gehele wereld, van Argentinië en Mexico tot Finland en Italië, weten ruiters Veeningen te vinden. Ook Nederlandse toppers rijden graag op het CH De Wolden. Een aantal gebruikt het concours om vorm te houden voor het wereldkampioenschap dat twee weken later in het Deense Herning wordt gehouden. Jur Vrieling Holwierde), die op de voorlopige lijst voor het WK staat, komt van 21 tot 24 juli naar CH De Wolden, evenals Nederlands Kampioen, WK-gegadigde Willem Greve (Markelo).

Maar ook in de eerste week van het concours staan gerenommeerde ruiters op de deelnemerslijst. De Zweedse Malin Parmler is een amazone die al vele successen bijeen heeft gesprongen. Net als de talentvolle Ier Matt Garrigan, die al eens met het Ierse team goud won bij het EK voor Young Riders. Vanuit Duitsland komt Pia-Louise Baur, die vorige maand nog een prima wedstrijd op Duitse bodem reed.

In Veeningen ontmoet ze de plaatselijk favoriet Michael Greeve (Veeningen), die door bondscoach Jos Lansink ook voorlopig is geselecteerd voor het WK. Greeve wist het CH De Wolden in 2016 al eens te winnen en is de laatste maanden in een uitstekende vorm. Greeve zal in zijn eigen woonplaats zijn vormbehoud willen tonen.

Van Nederlandse zijde is er veel inbreng. De talentvolle Wesley de Boer (Nieuwleusen) staat op de deelnemerslijst, evenals Albert Zoer (Echten) en ook maakt Weite Oldenziel (Grolloo) zijn opwachting in Veeningen.

Ook Albert Zoer, winnaar in 2019, maakt nu zijn opwachting weer. Foto: Hans Khoe)

Voor de ruiters is het concours mede interessant vanwege de prijzenpot, want CH De Wolden is het hoogst gedoteerde concours van Noord-Nederland, met een totaalsom aan prijzengeld van 240.000 euro.

Zoals gebruikelijk heeft het publiek alle dagen gratis entree op het prachtige terrein van oud-ruiter Jan Broek en is er naast paardensport ook een fraai strodorp met vele shops.

Iedere ochtend wordt op tijd begonnen en op de zondagen staat de Grote Prijs, het klapstuk van beide concoursblokken, gepland om 15.00 uur.