Bondscoach Voorn positief

Bij de Young Riders is bondscoach Vincent Voorn momenteel niet in de omstandigheid een keus te maken uit een grote groep ruiters of amazones. “De spoeling is dun, momenteel heb ik de beschikking over vijf jongen in het team Young Riders team. Op zich mooi, want je kunt ze veel persoonlijke aandacht geven, maar als team ben je kwetsbaar. Je hoeft maar een beetje tegenslag met een ruiter, amazone of paard te hebben en je kunt direct als een stuk minder succesvol zijn”, laat Vincent Voorn weten.

Dat is ook de reden waarom de bondscoach erg selectief is met het uitzoeken van wedstrijden voor zijn team. “Er moet een goede planning achter zitten. Ik kan voor veel wedstrijden kiezen, maar dan wordt de belasting te groot. Ik heb liever dat deze jonge deelnemers het goed doen in rankingwedstrijden, zodat je kunt zien waar ze nationaal en internationaal staan. Ze zitten al tegen het niveau van de senioren aan, maar ze moeten niet overbelast raken.”

In zijn team van Young Riders heeft Vincent Voorn mede te maken met Mans en Mel Thijssen, beiden kinderen van Leon Thijssen. Zelf is Vincent zoon van een andere bekende ruiter, Albert Voorn. Op de vraag of dat een nadeel is, legt Vincent Voorn uit: “Dat hangt veel van de personen zelf af. Ik geloof niet dat de twee Thijssens die ik in mijn team heb, daar veel last van hebben. En wanneer ik even naar mijzelf kijk, heb ik er ook niet veel last van gehad. Natuurlijk zijn er in het begin van de carrière veel ogen op je gericht, maar uiteindelijk went iedereen er aan. Voordeel is dat je natuurlijk al heel jong met paarden en de sport in aanraking komt.”

De bondscoach, die zelf in 2005 Europees Kampioen bij de Young Riders werd, prijst zich gelukkig dat de leden van zijn selectie Young Riders over paarden beschikken, die ze langere tijd kunnen rijden. “Dat is wel een voordeel, want op die manier kunnen we blijven bouwen aan een betere kwaliteit van de combinatie.”

Zelf komt Voorn niet meer uit in wedstrijden. “Ik had vorig jaar al enkele beloftevolle paarden van mijn sportstal verkocht en toen kwam eind vorig jaar ook nog eens het aanbod van de KNHS coach Young Riders te worden. Natuurlijk is het rijden met een goed paard het mooiste wat er is, maar ik heb heel bewust gekozen om nu als bondscoach te fungeren en de eigen sport op een laag pitje te zetten. En ik vind het prachtig.”