Buitenlanders domineren

In de aanloop naar de eerste Nations Cup wedstrijden (landenwedstrijden) hebben de Nederlandse jeugdruiters en -amazones in Veeningen nog geen wedstrijd naar hun hand kunnen zetten. Op de eerste dag van de Spring Tour was het Fleur Hollemans uit Huissen die de hoogste klassering behaalde. Ze werd derde in de Bemer Young Riders Tour Prijs, een wedstrijd met hindernissen van 1.45 m., direct op tijd.

In de laatste rubriek van de dag, De Buning Wegenbouw Prijs voor Children, eveneens een wedstrijd direct op tijd, ging de winst naar Oostenrijkse Anna Plautz en werd River Morssinkhof (Hierden) met de veertiende plaats beste Nederlander. Hij bleef zonder fouten, maar de tijd was zes seconden langzamer dan die van de winnaar. Nina Houtzager uit Rouveen, die geselecteerd is voor het landenteam van de Children en donderdag daarin ook aan de bak moet, kwam in die laatste rubriek in de ring met haar paard Hero Elvis. De KWPN-ruin toucheerde weliswaar een balk, maar al het hout bleef liggen. Echter haar rit eindigde niet binnen de toegestane tijd, ze kreeg zeven strafpunten aan haar broek en eindigde in de middenmoot.

Nina Houtzager in actie tijdens de laatste rubriek van de dag. Ze kreeg vanwege een te langzame rit een tijdstraf. (Foto: Jeroen Spoolder)

 

Veel Nederlanders bleven in hun wedstrijden wel foutloos, maar de tijden waren niet snel genoeg om echte topprestaties neer te zetten.

Bethany Vos uit Apeldoorn werd vierde in de Indapp Prijs, een wedstrijd direct op tijd, met hindernissen van 1.30 m.

Bondscoach Edwin Hoogenraat, die de selecties Pony’s, Children en Junioren onder zich heeft, had woensdagmiddag nog een korte bespreking met zijn teamleden. “Deze jeugd is inmiddels wel gewend aan dit soort wedstrijden, dus veel hoeven we niet meer bij te schaven. Ze moeten op zo’n eerste dag hun focus goed krijgen. Beetje inrijden op het voorterrein, parcours lopen en morgen een prestatie neerzetten”, aldus Hoogenraat, die woensdagochtend de wedstrijden met grote interesse volgde.

Edwin Hoogenraat volgt nauwgezet de wedstrijden tijdens de eerste dag van de Spring Tour. (Foto: Fred Lubbers)

 

“Je bent altijd nieuwsgierig hoe de paarden en de ruiters op een andere omgeving reageren. Kijken hoe de paarden zich in de ring manifesteren, of ze gespannen zijn, hoe ze met de nieuwe indrukken omgaan. Niet alleen de ruiters moeten fit zijn, onze paarden ook.”

Hoe de teams er donderdag, wanneer de landenwedstrijden voor de Children en de Pony’s op het programma staan, uitzien, weten de deelnemers inmiddels zelf wel. “Daarom is het belangrijk op zo’n eerste dag te kijken of de geselecteerde jongeren zonder problemen rijden.”

Voor Hoogenraat en zijn pupillen is de landenwedstrijd in Veeningen van groot belang, want mede aan de hand van de resultaten wil de bondscoach zijn teams samenstellen voor de Europese kampioenschappen springen in Gorla Minore in Italië, in juli. “We hebben na Veeningen nog een wedstrijd in het Duitse Hagen en dan moet ik aan de definitieve selecties gaan werken.”

Bij de junioren, die vrijdag hun Nations Cup rijden, wist Milan Morssinkhof op de eerste dag in Veeningen in de Morrenhof Jansen Prijs, een twee fasenwedstrijd over 1.35 m. de vijfde plaats te behalen.