Canseco pakt Grote Prijs

Niet de aller snelste, maar wel de snelste zonder fouten. De Mexicaanse ruiter Ernesto Canseco wist de eerste Grote Prijs van de editie 2017 van het CH De Wolden op zijn naam te schrijven. In de Grote Prijs Gemeente De Wolden bleef de ruiter van de VDL Stud uit het Friese Beers de 19-jarige Lars Kuster uit Stokkum voor, door maar liefst vierenhalve seconde sneller te rijden in de barrage. Dit tweetal was van de acht barragedeelnemers de enigen die foutloos bleven. Voor de 31-jarige Canseco was het zijn eerste Grote Prijs overwinning in zijn carrière.

Maar liefst 46 combinaties moesten de beslissende ronde in de Grote Prijs De Wolden laten voor wat het was. Parcoursbouwer Louis Koninckx had een opgave neergezet, een Grote Prijs waardig. Lange lijnen, maar moeilijke wendingen en een waterbak waar menig paard ontzag voor had. Onder de deelnemers die voortijdig huiswaarts konden, waren niet de minste. Jeroen Dubbelban, Lars Bak Andersen, Piet Raymakers jr. en ook Marc Houtzager strandden in het basisparcours.

Uiteindelijk maakten acht combinaties kans op de hoofdprijs van ruim 8100 euro. Onder hen drie Nederlandse combinaties. Enkele van de acht deelnemers hadden moeite met de dubbelsprong, de vierde hindernis in het parcours. Drie deelnemers vonden daar hun Waterloo. En twee paarden wierpen op de laatste hindernis een balk af.

De latere winnaar Ernesto Canseco reed op Celebrity VDL (Indoctro x Emilion) in de derde rit van de barrage en had de Engelsman Billington en de Nederlander Kristian Houwen al fouten zien maken. Nadat hij de dubbelsprong prima wist te overbruggen ging het tweede deel van het parcours snel en als eerste voltooide Canseco foutloos de barrage.

Het was drie ritten voor het einde toen de tweede combinatie de barrage foutloos afrondde: Lars Kuster. Hij stuurde zijn Cassandra (Tangelo van de Zuuthoeve x Goodwill) aanvankelijk traag door de ring, maar wat extra tempo in het tweede deel bracht hem uiteindelijk wel de tweede plek.

Twee ritten na hem leek de Engelsman Spencer Roe de hoofdprijs voor iedereen weg te kapen met een uitermate snelle rit op Wonder Why (Padinus x Laurin). Hij reed de snelste tijd in de barrage (41.49), maar de laatste hindernis nekte de Engelsman, daar ging een balk af. Hij werd daardoor derde.

Canseco was dolblij met de winst. “Het was een moeilijk parcours. Vooral in het basisparcours de lijnen naar de dubbelsprong. Het was moeilijk om met de galoppassen goed uit te komen”, aldus de Mexicaan die in Friese dienst rijdt en een prima woordje Nederlands praat. “In de barrage was de dubbelsprong zelf de moeilijkste hindernis. Maar ik kwam er gelukkig goed doorheen. Ik rijd hier al vanaf het begin (dertien jaar geleden-red) en dit is mijn eerste overwinning in een Grote Prijs. Ik ben hier enorm blij mee.”

De 31-jarige ervaren Canseco klopte de 19-jarige scholier Lars Kuster. “Ik rijd niet zoveel op internationale wedstrijden en dit is voor mij een geweldig resultaat”, liet hij breed lachend weten. Dat hij heel voorzichtig aan zijn barrage begon had Kuster wel een verklaring voor. “Ik ben vaak te snel begonnen en maakte fouten. Nu zag ik dat veel ruiters voor mij fouten maakten en daarom wilde ik geen risico nemen.”

Kuster kan over twee jaar eventueel nog meedoen aan het Europees Kampioenschap voor Young Riders dat ook door CH De Wolden georganiseerd mag worden. “Misschien lukt het mij om dan mee te doen”, aldus Kuster, die volgend jaar, na zijn studie, fulltime in de paardensport actief wil zijn.

Komende donderdag gaat het tweede deel van CH De Wolden van start, met op zondag 23 juli opnieuw een Grote Prijs als afsluiting.