Duurste paard: 95.000; duurste veulen 26.500

Veileing Summer Sale succesvol voor fokkers en het goede doel

De jaarlijkse veiling van sportpaarden en topgefokte veulens bij CH de Wolden, de Summer Sale, heeft bij de verkoop van paarden een bedrag van 95.000 euro opgebracht voor het duurste sportpaard, de 8-jarige Karfield. Bij de veulens werd op Tendri VDL het hoogste bod uitgebracht, 26.500 euro.

Het duurste sportpaard dat zaterdagavond van de hand ging, was de 8-jarige Karfield. Deze ruin is al geschikt voor de springsport en is een kruising van Arezzo VDL x Namelus R x Burggraaf. Het hoogste bod werd uitgebracht door een van de aanwezigen in de zaal op het terrein van CH de Wolden. Karfield is de zus van voormalig 1.60m springpaard Wimette en van 1.50m springpaard Zamette. Verder is Karfield nauwverwant aan de goedgekeurde hengst Kardinaal HX, het Grand Prix-springpaard Sjarmette en de wereldberoemde Nirmette van de succesvolle Duitse ruiter Markus Fuchs.

Karfield bracht een bedrag van 95.000 euro op.

Zaterdagavond werden zeventien veulens en zes paarden aangeboden. Veilingmeester Peter van der Waaij bracht de dieren onder de hamer. Niet alleen in de zaal was de veiling te volgen, via een livestream en speciale website kon een ieder over de gehele wereld de veiling volgen en ook op de veulens en paarden bieden.

Na afloop toonden de fokkers die de dieren hadden geselecteerd en aangeboden, Stal Jan Broek uit Veeningen, de VDL Stud uit Bears en Stal Schep uit het Utrechtse Tull en Het Waal, zich tevreden over het resultaat van de Summer Sale.

Het op een na duurste paard was de 5-jarige ruin Lethbridge Champion Z, een zoon van de bekende hengst Luigi d’Eclipse. Onder het zadel van Maikel van der Vleuten springt de Catoki-hengst overtuigend op vijfsterren niveau en rijgt hij de ene klassering na de andere aaneen. Lethbridge Champion Z wisselde van eigenaar voor een bedrag van 46.000 euro.

Wat de veiling van topgefokte veulens aangaat was het veulen Tendri VDL het duurste van de veiling. Dit merrie-veilen van Carrera VDL x Harley VDL x Contender heeft een bedrag van 26.500 euro opgebracht. De koper bevindt zich in Amerika.

Het duurste veulen, Tendri VDL, met haar moeder.

Het op een na duurste veulen was Tehelena (Zirocco Blue VDL x Dallas VDL x Quick Star), dat een bedrag van 24.500 euro opbracht.

 

 

Voetbalclub Zuidwolde ontvangt 10.000 euro

Traditioneel wordt bij CH de Wolden op de voorlaatste dag de Summer Sale gehouden een verkoop van topgefokte veulens en sportpaarden, maar ook van een luchbon die wordt aangeboden door sterrenrestaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. Die bon wordt bij opbod verkocht voor het goede doel en ditmaal mag Jeugd Voetbal Zuidwolde een bedrag van maar liefst 10.000 (tienduizend) euro tegemoet zien. CH de Wolden steunt de voetbalclub, omdat deze de voetbalsport ook bereikbaar wil maken voor kinderen van wie de ouders of verzorgers het niet breed hebben. Die kinderen zouden vanwege de kosten geen lid kunnen worden van Jeugdvoetbal Zuidwolde. Daar wilde CH de Wolden iets aan doen, vandaar de veiling van de bon van De Groene Lantaarn.

Er werd onder leiding van veilingmeester Peter van der Waaij flink geboden en het leek dat er bij een bedrag van 1400 euro afgeslagen zou worden. Maar op de valreep werd toch vijftig euro extra geboden en daarna liep het bedrag opnieuw geleidelijk op. Bij 2000 euro werd er niet meer geboden, reden om af te slaan. Maar met die 2000 euro was het nog niet gedaan. Diverse mensen in de tent waarin de veiling werd gehouden, vond dat Jeugd Voetbal Zuidwolde meer verdiende. Bedragen van 500 euro werden vervolgens geschonken door paardenbezitters, ondernemers en andere gulle gevers en bij 10.000 euro stopte veiling. Een geweldig bedrag dat JVZ binnenkort mag laten bijschrijven op de rekening.

Jos Pronk (links)  en CH de Wolden-bestuurslid Ingrid Snijder houden de symbolisch cheque met het opgehaalde bedrag omhoog in de luxe tent waarin de veiling werd gehouden. (Foto: Hans Khoe)

Dat vond ook bestuurslid Sjaak Pronk na afloop van de biedingen. “Dit is toch geweldig. Ver boven de verwachting van ons. Het was al een verrassing dat wij werden uitverkoren met ons project om het jeugdvoetbal ook bereikbaar te maken voor minder draagkrachtigen. En dan nu dit bedrag. Geweldig”, aldus het bestuurslid van JVZ. Pronk liet weten dat slechts dertig procent van de jeugd in Zuidwolde aan sport doet. “We hopen met deze actie meer kinderen aan het sporten te krijgen, want dat is enorm belangrijk. En wij zijn als voetbalclub het bestuur van CH de Wolden enorm dankbaar dat deze actie op touw is gezet. Prachtig”, liet Pronk na afloop weten.