EK is Springplank

De Europese Kampioenschappen voor de hippische jeugd die in Veeningen worden gehouden vormen feitelijk de springplank naar de echte top. In de ring komen jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 21 jaar (Young Riders), 14 tot en met 18 jaar (Juniors) en 12 tot en met 14 jaar (Children).

In het verleden hebben vele wereldtoppers de basis voor hun succesvolle carrière gelegd bij de Young Riders, Juniors en Children. Dat geldt niet alleen voor buitenlandse ruiters en amazones, ook voor de Nederlandse. Groot voorbeeld daarvan is de huidige wereldtopper Jeroen Dubbeldam. De ruiter uit Weerselo heeft in de afgelopen jaren tal van hoofdprijzen gepakt. Op 27-jarige leeftijd greep Dubbeldam bij de Olympische Spelen in Sydney goud met zijn toppaard, de schimmel De Sjiem. Daarmee was Dubbeldam de eerste Nederlandse winnaar van Olympisch goud in het individuele springconcours. In 2001 won hij de prestigieuze Grote Prijs van Aken en in 2006 werd Dubbeldam wereldkampioen met het Nederlandse springteam. In 2014 won hij de individuele wereldtitel en in 2015 werd hij Europees Kampioen. Wat velen niet weten is dat Jeroen Dubbeldam op 21-jarige leeftijd in 1994 als “Young Rider” Europees Kampioen werd. Dat gebeurde in het Ierse Millstreet.

Dubbeldam won in 2005 de Grote Prijs bij CH de Wolden.

Een ander voorbeeld van een Nederlandse topper die al bij de Young Riders en Juniors succes had, is Gerco Schröder. In 1996 werd Schröder met het Nederlandse team Europees jeugdkampioen. In 1999 werd hij opnieuw Europees jeugdkampioen individueel en werd ook met het team kampioen.

Ook Maikel van der Vleuten werd met het Nederlandse team Europese kampioen: 2005. Twaalf jaar later, 2017, won Van der Vleuten in Veeningen de Grote Prijs Gemeente De Wolden.

Jur Vrieling boekte eveneens als junior succes. Hij werd in 1986 in Ierland vierde bij de junioren en een jaar eerder in Fontainebleau zesde individueel. Hij won inmiddels tweemaal de Grote Prijs bij CH de Wolden.

Maikel van der Vleuten, succesvol bij de jeugd en een huidige wereldtopper.