Elisa Strubbe pakt de winst

De Belgische Elisa Strubbe is donderdagavond winnaar geworden van de Spruce Meadows Prijs, een rubriek over 1.45 met barrage, tevens kwalificatie voor de Grote Prijs van zaterdag. Van de vijftien barragedeelnemers kwam Strubbe als laatste in de ring en deed wat ze moest doen. Ze klokte de snelste tijd en wist foutloos te blijven. Tien combinaties gingen haar zonder fouten voor. In de laatste barragerit leek Strubbe eerst wat voorzichtig met Mr. Quality Z (v Mr. Blue), maar in het tweede deel van haar rit versnelde de Belgische.

Zij rondde de rit af in de snelste tijd: 36.42. Lang leek de Colombiaan Camilo Ruedo winnaar te worden. Hij had in de tweede rit foutloos gereden met Indus van het Keysereyck en de tijd laten stilstaan op 36.88. Daar beet eenieder zich na hem op stuk, tot in de laatste rit de 25jarige Elisa Strubbe.

Elise Strubbe na haar winst

Daan van Geel (Gees) werd beste Nederlander. Hij eindigde als vierde met Idaloma (v VDL Zirocco Blue) in een tijd van 37.52.

Ook Albert Zoer uit Echten reed de kwalificatie. Foutloos bleef hij niet en zo moest hij de barrage aan zich voorbij laten gaan. Zijn paard Jayla incasseerde in het basisparcours acht strafpunten en Zoer kwam tot een tijd van 74.35.

Zoer is één van de vaste deelnemers in Veeningen. Ook bij deze eerste editie van de Spring Tour komt hij veelvuldig in actie. “Ik heb vijf jonge paarden meegenomen. Veeningen is een voordeel voor mij, ik woon dichtbij en alles is hier op het concours heel goed geregeld. Je kunt meerdere jonge paarden uitbrengen en dat is voor een stal zoals wij die hebben erg mooi”, liet Albert Zoer tussen de verschillende wedstrijden weten. Het concours van donderdag werd door Zoer gebruikt om te testen welk paard hij zaterdag in de Grote Prijs zal uitbrengen. “Ik twijfel nog of Jayla of Haliflex inzet”, aldus de ruiter vlak voor de laatste kwalificatiewedstrijd donderdagmiddag. Met Halifax kwam Zoer eerder op de donderdag in de Morrenhof Jansen Prijs tot een overwinning.

Of hij met de beoogde paarden kan meestrijden om de winst in de Grote Prijs, komende zaterdag, betwijfelt Zoer. “Ik denk dat de paarden net te jong zijn om voor de overwinning te gaan, maar je weet nooit”.

Momenteel heeft de ruiter uit Echten geen enorme topper op stal staan, maar hij ziet wel toekomt. “We hebben een wat mindere tijd gehad, maar tussen de paarden die we momenteel op stal hebben, zitten een paar leuke talentvolle dieren. Die hebben wel potentie om door te groeien, maar dat zal de tijd moeten leren. Voor onze stal moet je het van de handel hebben, want anders lukt het niet om topsport te kunnen bedrijven. Wanneer ik een keer een paard als Oki Doki tegenkom, zou dat enorm mooi zijn, maar dat is een zeldzaamheid”. Oki Doki was de grote topper waarmee Albert Zoer in 2005 de gouden medaille won bij de Wereldruiterspelen in Aken. Later verkocht hij Oki Doki voor vele miljoenen. “Wanneer je zo’n toppaard op stal hebt, moet je er wel een goede handelsstal bij hebben, want zo’n toppaard kost in onderhoud veel geld. Vooralsnog richt ik mij dan ook op de handelsstal en hoop natuurlijk wel dat één van de dieren doorgroeit naar de top.”

Albert Zoer met Jayla Foto: Hans Khoe

Het concours Spring Tour in Veeningen gaat deze week nog door tot zaterdag, wanneer de Grote Prijs wordt verreden. Volgende week woensdag begint het tweede deel, daarin staan enkele landenwedstrijden voor de jeugd op het programma. De concoursen zijn dagelijks vrij voor het publiek toegankelijk.