Gratis entree bij concours

De paarden van de jeugdige ruiters zijn nog maar nauwelijks over de laatste hindernis heen, of het nieuwe evenement op het concoursterrein in Veeningen dienst zich al aan. Komende donderdag begint het reguliere concours, met tweemaal vier concoursdagen. Het gaat on de vijftiende editie van het CH de Wolden. Het eerste deel van dat concours wordt gehouden van 18 tot en met 21 juli, het tweede deel van 25 tot en met 28 juli. Ook nu zijn alle concoursdagen gratis te bezoeken, ook de Grote Prijs, die zowel op zondag 21, als op zondag 28 juli wordt verreden. In de afgelopen jaren heeft CH de Wolden zich ontwikkeld tot één van de toonaangevende buitenconcoursen van ons land.

Verleden jaar was Jur Vrieling een van de twee winnaars. Foto: Jeroen Spoolder/Spoolder.net

De eerste wedstrijd werd verreden op 21 juli 2005. Toen telde het concours 300 paarden die in de ring kwamen, maar een jaar later was dat aantal al gegroeid tot 550 en in 2010 werden meer dan 700 springpaarden in de ringen van CH de Wolden toegelaten. In 2006 en 2007, werd in vier ringen gereden en had het concours maar liefst 5000 tot 7000 starts. Tegenwoordig zijn er twee ringen, beide voorzien van een moderne all-weather bodem, die ook veerkrachtig is en daardoor bijdraagt aan het paardenwelzijn.

Het concours heeft in de afgelopen jaren steeds meer niveau gekregen en heeft bij haar eerst lustrumviering het 2-sterren predicaat gekregen. Dat houdt in dat er meer internationale deelname kwam en een beter gevulde prijzenpot voor deelnemers gereed ligt. In de loop der jaren is de begroting van 200.000 naar ongeveer 700.000 euro gegroeid.

 

In alle jaren van het bestaan van het concours weet de organisatie zich gesteund door de gemeente De Wolden. In het begin verleende de gemeente alle medewerking bij het meester worden van de wateroverlast op het terrein, ook daarna bleef de gemeente meedenken over het evenement.

Het evenement kan overigens niet zonder het gfrote leger vrijwilligers dat ieder jaar gereed staat om de helpende hand uit te steken.