Greeve winnaar dicht bij huis

Vader Marcel en zoon Wesley de Boer onderling geen concurrenten

Een fraaie overwinning in zijn eigen woonplaats in de zwaarste rubriek van de vrijdag. Het gelukte Michael Greeve uit Veeningen de Spruce Meadows Prijs in de wacht te slepen na een zwaar basisparcours en misschien nog wel zwaardere barrage. Van de 65 combinaties bleven er in het basisparcours 21 zonder fouten, maar in de barrage bleven slechts drie deelnemers foutloos. Van hen was Greeve met High Big Andy K (Big Star Jr K Z \ Andiamo Z \ Padorena) de snelste in de beslissende rit. Hij zette na vijftien deelnemers de snelste tijd op de klok: 43.94 seconden en daar kwam niemand meer aan.

Michael Greeve op weg naar de winst op vrijdagavond (Foto: Hans Khoe)

 

Tweede werd de Mexicaan Ruben Darlo Ramirez Zilli en derde de Nederlandse Daphne van der Schaar uit Silvolde.

Deze Spruce Meadows Prijs was ook een kwalificatieronde voor de Grote Prijs van zondag en door de winst heeft Michael Greeve zijn visitekaartje daarvoor afgegeven.

 

Veel deelnemers komen met meerdere paarden naar CH De Wolden, zodat ze in meerdere rubrieken kunnen uitkomen. Zo ook de “paardenfamilie” De Boer uit Nieuwleusen. Maar die familie heeft het waarschijnlijk drukker dan andere deelnemers, want het is niet alleen vader Marcel die deelneemt aan het concours, ook zijn zoon Wesley komt diverse malen in de ring. Hij reed de barrage ook, maar kon met de achttiende plaats geen potten breken. Maar druk heeft de familie het wel deze vier dagen. “Vooral omdat we dichtbij wonen hebben we het drukker dan anders”, legt vader Marcel uit. “Omdat je niet ver van het concours woont, rij je wat vaker op en neer en dat komt de rust bij een concours niet ten goede. Maar we proberen het beste ervan te maken”, zegt hij lachend. Het is vooral de jonge Wesley die zich richt op komende zondag en over en week, wanneer de Grote Prijzen worden verreden. “Ik denk”, zegt de nog maar 17-jarige Wesley, “dat ik de paarden er wel voor heb. Alleen zal ik zelf moeten zorgen dat ik het parcours goed in mijn hoofd heb zitten wanneer ik moet rijden.”

Wesley (links) en Marcel de Boer kijken naar de concurrenten (Foto: Hans Khoe)

De tijd is voorbij dat de jongde De Boer doorlopend de ogen van zijn vader op zich gericht ziet. “Ik ben nog wel vaak met hem op pad”, laat Marcel weten, “maar hij heeft nu al zoveel ervaring dat hij ook alleen wel de weg wel weet.” “Maar”, vult de zoon aan, “wanneer ik met de selectie naar het buitenland ga, is pa er wel heel vaak bij.”

Wel nemen ze vooraf vaak samen de proeven door en dat gebeurt ook op het CH De Wolden. Op die wijze hopen ze niets aan het toeval over te laten in de voorbereiding.

Wesley behoort tot de groep jeugdige ruiters die is opgenomen in de selectie van de paardensportbond KNHS. Drie jaar geleden, in 2019, maakte Wesley deel uit van het Nederlandse team Children dat in Veeningen Europees Kampioen werd. Nu is hij doorgegroeid naar het talentenplan van de KNHS en wordt daardoor regelmatig uitverkoren Nederland in het buitenland te vertegenwoordigen.

Wesley de Boer in de vroege vrijdagmiddag in actie bij CH De Wolden (Foto: Hans Khoe)

 

Voorlopig richt hij zich op de twee Grote Prijzen, zondag en over een week, bij CH De Wolden. Het is dan niet zo dat vader Marcel zich als concurrent van zoon Wesley gaat opstellen. “Nee, Wesley gaat in die Grote Prijzen voor. Er zijn twee jonge paarden die niet kansloos zijn en we gaan kijken welke hij komende zondag rijdt en welke volgende week zondag”, laat Marcel weten.

In de zwaarste proef, vrijdagmiddag, de Spruce Meadows Prijs, kwam Wesley met Sisi in de ring en hij bleef in het basisparcours foutloos. In de barrage evenwel maakte Sisi twee springfouten en werd De Boer achttiende.

Eerder op de dag zegevierde Albert Zoer uit Echten in de Provincie Drenthe Prijs. Met zijn paard Jackpot (VDL Zirocco Blue \ Heartbreaker \ Azolinn) incasseerde Zoer weliswaar niet de jackpot van het concours, maar de 500 euro die voor de winnaar gereedlag, werd welkom geïncasseerd.

Met een krappe zeshonderdste van een seconde voorsprong ging de winst in de Handelshuis Schuttert Prijs vrijdagmiddag naar Alexander Vincentius uit Schaijk, die met Jezebel W (Arezzo VDL \ Burggraaf Nv \ Tchica) in de ring kwam. Vrijdagochtend reed Sander Naber uit Holsloot reed een prima proef en daarmee won hij de Stal Broek Prijs.

 

  • Noot voor de redactie:

De meegezonden foto’s zijn vrij van rechten bij dit persbericht te plaatsen. Graag wel de fotograaf vermelden: Hans Khoe

 

Foto’s:

Wesley de Boer in actie op vrijdag tijdens CH De Wolden (Foto: Hans Khoe)

 

Wesley (links) en Marcel de Boer kijken hoe de concurrenten het op CH De Wolden doen (Foto: Hans Khoe)

 

Michael Greeve op High Big Andi K geconcentreerd naar de winst (Foto: Hans Khoe