Grote Prijzen voor Zweedse en Italiaan; Joep Schaap beste Nederlander

Twee Zweedse jonge dames hadden zaterdag aan het eind van de middag zes Britten, twee Ieren, twee Belgen, een Fransman en een Duitser in de tang. Bij de Grand Prix voor ponyruiters, leeftijd 12 tot en met 16 jaar, wisten de twee Zweedsen de barrage naar hun hand te zetten. Zij kaapten de hoofdprijzen weg voor de neus van de concurrenten. Mathilda Hansson was in deze Indapp Prijs de beste met een foutloze rit op Helga Th.O. Zij snelde in de barrage naar een tijd van 34.60 seconden en dat al in de tweede van totaal veertien ritten. Niemand stootte haar meer van de troon. Haar landgenote Selma Gustafsson Thelin kwam met een rit, eveneens zonder fouten, nog het dichtst in de buurt. Op Barravalley ging zij rond in 35.01 seconden en wist daarmee de tweede plaats te pakken. Op de derde plaats kwam de eerste Britse deelnemer, Emily Gulliver, die twee ritten na Thelin nog probeerde een wig te drijven tussen de Zweden, maar ze bleef op de derde plaats steken. Met Fleur de Nuit reed Gulliver naar 35.66 en moest genoegen nemen met de zesde plaats.

Een opvallende zege dus voor de Zweedse meisjes die dus prima opgewassen waren tegen de, qua aantal, Engelse overmacht in de barrage. Het was de Belg Robin Vermeir die het spits afbeet en met Kristel Sparkle van Begeveld een richttijd moet neerzetten. Dat deed hij zonder fouten in 38.50 seconden en zo wisten de concurrenten wat hen te wachten stond.

Het antwoord kwam al snel, want in de tweede rit sloeg Mathilda Hansson toe met 34.60 seconden, zonder fouten. Dat die tijd na de resterende twaalf combinaties nog overeind zou staan, hadden niet veel mensen verwacht. Er werd nog een pittige poging gedaan door de Fransman Bruno Faivre. Hij reed sneller, maar op de laatste hindernis tikten de benen van Ooper der Lenn een balk eraf, dus hij bleef niet foutloos. Zo gebeurde het dat de twee jonge Zweedse amazones alle concurrenten het nakijken gaven.

Winnares van de pony Grand Prix Hansson uit Zweden op weg naar de winst. (Foto: Hans Khoe)

Overigens had geen enkele van de zes Nederlandse ponydeelnemers zich vanuit het basisparcours voor de beslissende ronde kunnen plaatsen. De beste combinatie was die van Liselotte Kooremans (Turnhout) met Elando van de Roshoeve, die in het basisparcours één balk afwierp en in de eindstand negentiende werd.

Bij de Grand Prix Children kwamen wel Nederlanders in de barrage en als beste van hen kwam Joep Schaap uit Hierden met de zesde plaats prima uit de verf. De winst werd gegrepen door de Italiaan Andrea Pisani.

Of het te maken heeft met de prima kwaliteit van de categorie Children (leeftijd 12 tot en met 14 jaar) of dat het parcours niet zo selectief was, feit is dat van de 68 combinaties in deze Grand Prix zich maar liefst 31 plaatsten voor de barrage. In de eindstrijd om de Buning Wegenbouw Prijs, over hindernissen van 1.30 m., was het daardoor tot aan de laatste rit spannend. In de laatste fase van de strijd veranderden de posities van de eerste drie met regelmaat. Lang had de als negende in de barrage gestarte Joep Schaap zicht op de tweede plek, maar in de 23ste rit wierp de Italiaanse Maria Vittoria hem van de tweede plaats. Uiteindelijk zakte Schaap weg naar de zesde plaats, maar was daarmee toch beste Nederlander.

In de Grand Prix Children behaalde Joep Schaap een fraaie zesde plaats. (Hans Khoe)

In de 25ste rit was de Italiaan Andrea Pisani die lak aan alle voor hem geklokte tijden had. Hij stootte met Charlemagne Jt Z in 70.51 seconden door naar de eerste plek en die hoefde hij niet meer af te staan. Tweede werd de Duitse Brianne Beerbaum. Zij reed in een van de laatste ritten naar 32.86 en voorkwam daarmee dat het een Italiaans onderonsje werd. Cherie Belphi Maquignaz (Ita), die lang eerste had gestaan, werd doorverwezen naar de derde plaats door Beerbaum. Maquignaz, die met Vity in de ring kwam, kreeg 32.86 seconden als tijd.

Zondag is de laatste dag van het CSIO Zuidwolde, met dan als hoogtepunt de Grand Prix voor Young Riders. Iedereen is van harte welkom en niemand hoeft te betalen, de gehele dag gratis entree.