Houtzager en Greve trekpleisters

Tweede deel van CH de Wolden begint donderdagochtend

Met deels andere ruiters en amazones begint CH de Wolden in Veeningen komende donderdagochtend aan het tweede deel van het internationale concours hippique. In Veeningen. De organisatie is bijzonder blij met de komst deze week van twee ruiters die zich in de wereldtop bevinden, Willem Greve uit Markelo en Marc Houtzager uit Rouveen. Vanaf donderdag maken ook zij hun opwachting, deels met jonge paarden, maar ook nemen ze ieder een meer ervaren paard mee voor deelname aan de Grote Prijs, komende zondag.

Marc Houtzager is een van de groete cracks in Veeningen komende dagen. (Foto: Fred Lubbers)

Rouvener Marc Houtzager over het concours in Veeningen: “In de eerste week was ik bij het Europees Kampioenschap voor de jeugd in Gorla Minore in Italië, dus lukte het mij niet om naar Veeningen te gaan. Maar deze tweede week hoop ik toch wel wat succes te behalen”, aldus Houtzager, wiens dochter Nina in Italië in het EK aan de start kwam. Zij komt komende dagen ook in actie in Veeningen. Marc Houtzager: “Ik neem in ieder geval mijn paard Klasse EB mee. Een jong paard met mogelijkheden.”

Voor Houtzager is deelnemen aan CH de Wolden in feite een jaarlijkse traditie. Ooit begon hij op zestienjarige leeftijd als stalruiter bij Jan Broek en via Roelof Bril, Johan Heinz en Willy van der Ham begon Houtzager in 1997 een eigen stal. “Ik ben nagenoeg alle jaren in Veeningen op het CH de Wolden geweest, maar de Grote Prijs heb ik nog nooit gewonnen. Het zou wel mooi zijn wanneer dat dit jaar gebeurt”, aldus Houtzager.

Marc Houtzager (Foto: Fred Lubbers)

 

De organisatie van CH de Wolden is eveneens ingenomen met de komst van Willem Greve, de ruiter uit Markelo, die eind juni het prestigieuze CHIO in Rotterdam op zijn naam schreef. Afgelopen weekend was Greve in het Zweedse Falsterbo, waar hij deel uitmaakte van het Nederlandse team in de landenwedstrijd. Afgelopen zondag werd de regerend Nederlands Kampioen daar heel knap tweede in de Grote Prijs van het vijfsterren concours.

Greve hoopt in Veeningen hoge ogen te kunnen gooien. In 2019 greep hij met Gogo de winst in de Grote Prijs gemeente De Wolden, maar verleden jaar ging het niet goed. Op de eerste dag dat hij in de ring kwam Greve ongelukkig met zijn paard op een hindernis ten val en de ruiter brak een enkel en een bovenarm. “Zullen we het er maar niet meer over hebben”, zegt hij lachend, om er aan toe te voegen, “gelukkig ging het herstel heel snel en kon ik al gauw de draad weer oppakken.”

Drie weken geleden bij het grote concours hippique in Aken, waar Greve aandachtig toeschouwer was tijdens de Nations Cup, kon hij nog niet met zekerheid zeggen welke paarden hij mee zou nemen naar het concours. “Ik heb een hele goede achtjarige op het oog, Pretty Woman van het Paradijs en die zou ik wel in Veeningen willen uitbrengen en ook Minute Man, een negenjarige. Maar er kan natuurlijk nog wat tussenkomen of ik kom zelf op andere gedachten.”

Willem Greve (Foto: Fred Lubbers)

 

Greve is blij dat hij weer kan starten op CH de Wolden. “Het is een topconcours voor een heel breed deelnemersveld. Jonge ruiters kunnen starten en aan dit soort grote concoursen wennen en voor ons is het mooi dat we jonge paarden op het concours kunnen uitbrengen, zodat die ervaring op kunnen doen. Daarnaast is alles heel goed geregeld voor paard en ruiter.”

Een andere Nederlands Kampioen, die bij de junioren, wil ook uitkomen in de Grote Prijs van komende zondag. Hilde Veenstra uit Drachtstercompagnie neemt daar haar paard Gideon DLS (v Corland) voor mee naar Veeningen. Verleden week eindigde ze met datzelfde paard al hoog in de hoofdrubriek van zaterdag, het Championat van Veeningen, waarin ze heel knap vierde werd. Ook Amanda Slagter uit Slochteren, afgelopen zondag met de vierde plaats beste Nederlander in de Grote Prijs, komt in actie. Verder zijn de broers Weite en Job Oldenziel ingeschreven.

Uit de regio komen onder meer Marcelle Hokse (Staphorst), Peter Hokse (Rouveen), Angelique Hoorn (Wanneperveen), Michael Greeve (Veeningen), Marcel en diens zoon Wesley de Boer (Nieuwleusen), Lennard de Boer (De Wijk), Julian de Boer (Nieuwleusen) en Albert Zoer (Echten).

Vanaf donderdagochtend wordt er al gesprongen in Veeningen. Dagelijks zijn er rubrieken en zondag is er opnieuw een Grote Prijs Gemeente de Wolden, met als hoofdprijs een bedrag van 10.000 euro.

Zaterdagavond is er een veiling van sportpaarden en topgefokte veulens en wordt een veiling voor het goede doel gehouden, dit keer het jeugdvoetbal in Zuidwolde, om dat ook bereikbaar te maken voor minderbedeelde kinderen uit gezinnen die het financieel zwaar hebben.