Ier Duffy wint Grote Prijs

Nederlandse combinaties niet zonder fouten door de barrage

Een volledig buitenlands podium met de Ier Michael G Duffy als winnaar van de Grote Prijs Gemeente De Wolden.

Dat zagen zo’n 5000 bezoekers in Veeningen zondagmiddag bij het concours hippique CH de Wolden. De Grote Prijs werd uiteindelijk betwist tussen tien combinaties, waarvan vier uit Nederland. Maar geen van de Nederlandse deelnemers greep een van de ereplaatsen. Op de vierde plaats kwam als beste vaderlandse combinatie Amanda Slagter uit Slochteren met haar paard Cornet Blue (Chacco-Blue \ Cornet’S Stern \ Corstara) uit de ring. Zij maakte één springfout en liet de klok staan op 38.92. Dat was wel de snelste barragetijd, maar vanwege de fout, niet genoeg voor de winst. Jur Vrieling werd zesde met eveneens één springfout en Daphne van der Schaar zevende met twee fouten. De vierde Nederlander, Doron Kuipers, kwam ten val en moest het voortijdig voor gezien houden.

De 26-jarige winnaar Michael G Duffy, die tegenwoordig vanuit het Duitse Osnabrück Europa intrekt, kwam als eerste in de barrage in de ring en zette in die rit met de 9-jarige hengst Casino een tijd van 39.74 op de klokken. Zelf dacht de Ier dat het niet voldoende voor de winst was, maar uiteindelijk bleek iedereen zich stuk te bijten op die prestatie. De Zweedse Malin Parmler werd tweede. Zij reed met Immer Fortuna (Berlin \ Colandro \ Corione Fortuna) in 40.27 foutloos. Ook de Italiaan Vasco Campana bleef foutloos. Met Vivant (Vivant \ Chacco-Blue \ La Martina Vd Leuba) kwam hij tot 46.00 seconden en dat was goed voor de derde plaats.

Duffy was na afloop verrast. “Ik had het parcours goed in mij opgenomen en het liep soepel. Weliswaar stond het zwaar, maar het was fair gebouwd voor de paarden. Toen ik de ring uit kwam en mijn tijd zag, zei ik tegen mijn groom dat het niet genoeg zou zijn. Maar dat was het gelukkig wel.”

Na afloop was de Ier vol lof over de accommodatie in Veeningen. “Super stallen, twee prima springpistes, een enorme mooie warm-up piste en dat de grooms hier een gratis ontbijt krijgen is ook geweldig. Dat kom je bijna nergens tegen.”

Voor de Nederlandse combinaties was deze eerste serie van de zeventiende editie van CH de Wolden niet een die als hoogtepunt in de boeken komt. Toppers als Michael Greeve (Veeningen), Daan van Geel (Gees), Weite Oldenziel (Grolloo) en Vincent Geerink (Gelselaar) werden in het basisparcours uitgeschakeld.

Het was Amanda Slagter uit Slochteren die de eer hoog hield met de hengst Cornet Blue. Zij kwam in de barrage en met één springfout verliet ze de ring en werd vierde. “De barrage vond ik iets lichter dan het basisparcours. Vooral op de lange lijnen was het moeilijk controle te houden over mijn paard. Hij wil heel graag en ik moest hem echte inhouden. Maar ik ben heel tevreden met deze vierde plek”, liet ze na afloop weten.

Amanda Slagter uit Slochteren hield de Nederlandse eer hoog en werd als beste vaderlandse combinatie als vierde geklasseerd. (Foto: Hans Khoe)

Jur Vrieling, verleden jaar winnaar van de Grote Prijs in Veeningen, kwam met Griffin van de Heffinck met één springfout uit de barrage. “Het parcours stond mooi en was echt technisch gebouwd. Jammer dat er een balk in de barrage viel, maar dat kan gebeuren”, aldus de ruiter uit Holwierde die zesde werd.

Komende donderdag gaat CH de Wolden verder met een tweede blok springwedstrijden. Dan zijn ook Mark Houtzager en Nederlands Kampioen Willem Greve als deelnemer aanwezig.

Michael G Duffy uit Ierland tijdens zijn barragerit op weg naar de overwinning. (Foto: Jeroen Spoolder)