Jeugd uit hele wereld naar Veeningen

Met een deelnemersveld uit maar liefst 24 landen gaat Veeningen zich opmaken voor een groot concours hippique voor jeugdruiters. Vanuit bijvoorbeeld China, Japan, Hongarije, maar ook uit de “grote” paardensportnaties als Duitsland, Engeland, België, Frankrijk en natuurlijk Nederland komen ruiters en amazones naar Veeningen. Van woensdag 29 mei tot en met zondag 2 juni staan de hippische terreinen van oud-ruiter Jan Broek bol van internationale springrubrieken. Officiële landenwedstrijden voor Young Riders, Juniors, Ponies, Children, staan centraal. Ook de Grand Prix-wedstrijden zijn voor de individuele deelnemers van groot belang.

Wesley de Boer uit Nieuwleusen, hier op archieffoto, mag de eer van de regio hoog houden tijdens het concours in Veeningen. (Foto: Jeroen Spoolder)

Hoewel de inschrijvingstermijn nog loopt, is nu al zeker dat onder degene die in actie komen, zich regerend Europees kampioen Children, Clémentine Lux (België) bevindt. Vanuit Duitsland is de talentvolle Brianne Beerbaum, dochter van de bekende wereldtoppers Markus Beerbaum en Meredith Michaels-Beerbaum, actief en onder de Nederlandse deelnemers bevindt zich Yannick Janssen-Van Grunsven, zoon van Ankie van Grunsven en Sjef Janssen.

Daarnaast komen alle regerend Nederlands jeugdkampioenen in de ring: Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) bij de Young Riders, Thijmen Vos (Wierden) bij de Junioren en Liv Linssen (Kessel) bij de Children.

Ook uit het gebied rondom Veeningen komen deelnemers in actie. Bijvoorbeeld dochter Nina van Marc Houtzager en Julia Kayser. Ook Wesley de Boer uit Nieuwleusen bevindt zich onder de deelnemers en hij kan hoge ogen gooien in de individuele Grand Prix op zondag 2 juni.

Voor de bondscoaches die de Nederlandse jeugdselecties begeleiden zijn de wedstrijden in Veeningen van groot belang, omdat mede naar aanleiding van de prestaties in Veeningen de afvaardiging naar het Europees Kampioenschap voor de jeugd wordt samengesteld. Dit EK wordt van 16 tot en met 21 juli gehouden in het Limburgse Kronenberg. Voor de Nederlandse afvaardiging is het concours in Veeningen een van de belangrijke wedstrijden voorafgaand aan het EK. Mede daarom komt de gehele jeugdselectie van de Nederlandse hippische bond KNHS naar Veeningen. Bij de Young Riders zijn dat Fleur Holleman en Meike Zwartjens, bij de Junioren: Siebe Leemans en Nick Nanning, bij de Children Stella Heijligers en Liv Linssen en bij de ponyruiters Bethany Vos en Renske van Middendorp.

De organisatie in Veeningen onder leiding van voorzitter Michel Broek is erg ingenomen met het aantal topjunioren dat zich heeft gemeld voor de internationale jeugdwedstrijden. “Dit is echt de top die je in Europa tegen kunt komen en wij zijn enorm blij dat deze deelnemers, die in de toekomst misschien wel Olympisch Kampioen worden, nu al in Veeningen actief zijn”, aldus voorzitter Broek.

De wedstrijden op de terreinen van CH de Wolden zijn dagelijks vrij te bezoeken.