Jur Vrieling flikt het na 2015 opnieuw

Wat een snelle rit zette Jur Vrieling met Zypern III neer in de barrage van de Grote Prijs gemeente De Wolden. Een tijd, 43.99 seconden, die uiteindelijk de snelste bleek en goed voor de hoofdprijs van 10.000 euro. Het was de tweede maal dat Vrieling zich de beste van het CH de Wolden mocht noemen, want in 2015 won de ruiter uit Holwierde de Grote Prijs ook al. Ditmaal had hij vooral tegenstand van de Rus Tuganov die tweede werd en van Remco Been uit Wierden die zich als derde mocht laten huldigen.

Jur Vrieling krijgt uit handen van burgemeester De Groot een fraai beeld Foto: Fred Lubbers

 

Twaalf combinaties streden uiteindelijk om de winst, nadat het basisparcours was afgesloten. Onder die twaalf Albert Zoer (Echten), Hendrik-Jan Schuttert  (Ommen) en Gert Jan Bruggink (De Lutte). De Brit James Billington mocht met het Nederlands gefokte paard Comfortuna VDL (Berlin x Nimmedor) het spits afbijten en bleef direct foutloos. Hendrik-Jan Schuttert, als derde in de ring, bleef als tweede foutloos, waarna Jur Vrieling zijn Zypern III (Casal x Coriano) inzette in de vierde rit. De Groninger ging voortvarend van start, maakte op het snelle parcours van bouwer Louis Konickx een solide rit. Ook op het eind liet Vrieling geen steek vallen en liet de klok stilstaan op 43.99 seconden. Dat was al veel sneller dan Billington (47.36) en Schuttert (47.29). Maar het gevaar school in de zeven combinaties die nog moesten komen. Maar wie het ook probeerde, de tijd van Vrieling bleef overeind. De Rus Vladimir Tuganov kwam in de voorlaatste rit nog het dichts in de buurt. In het laatste deel van zijn proef nam hij gas terug met Suspens Floreval (Clinton) en kwam daardoor uit op 44.38. Ook Remco Been, die de beide kwalificaties eerder deze week won, kwam niet aan de tijd van Vrieling. Been realiseerde met Holland van de Bisschop (Heartbreaker x Achill/Libero H) een tijd van 45.44.  In de laatste rit probeerde Gert Jan Bruggink het nog, maar in het eerste deel van het parcours liet zijn Vampire (Marome Nw x Voltoaire) een balk vallen en daarmee was de winst voor Vrieling binnen.

Vrieling op weg naar de winst in de Grote Prijs Foto: Jeroen Spoolder

“Toch had ik het idee dat het wel sneller had gekund”, liet de winnaar na afloop weten. “Zelf was ik in het eerste stuk erg snel en zakte daarna iets terug. Toen Tuganov bezig was ik bang dat hij dat laatste stuk snel zou rijden en mijn tijd zou verbeteren. Maar hij hield juist in.”

Vrieling won drie jaar geleden de Grote Prijs met Carera VDL. “Dat was ook een snel paard en deze Zypern is dat ook. Dit paard heeft een Italiaanse eigenaresse. Wat dat betreft heb ik geluk met die snelle paarden.”

Met zijn tweede overwinning in Veeningen schoof Vrieling naast de Amerikaanse topamazone Beezie Madden die in 2014 en 2010 de Grote Prijs CH de Wolden op haar naam schreef.

Jur Vrieling was niet alleen verguld met de winst in Veeningen, hij kreeg vanavond ook te horen had hij deel uitmaakt van de equipe springruiters die in september deelneemt aan de Wereldruiterspelen in Amerika.

Terugkijkend op het concours van tweemaal vier dagen liet voorzitter Christiaan Hendriksen weten, heel tevreden te zijn. Alles is goed verlopen en ondanks de warmte hebben we alles goed onder controle gehad. Wij kijken als bestuursleden tevreden terug en gaan vol vertrouwen naar komend jaar, wanneer wij in Veeningen het EK voor de jeugd mogen organiseren, het EK Young Riders, Juniors & Children.”

Jur Vrieling vulde daarbij aan. “Dat is deze organisatie zeker toevertrouwd, want alles is piekfijn voorelkaar.”