Kuipers en Al Hajri winnen

Mohammet Ghanem Al Hajri heeft donderdagavond bij CH de Wolden de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag op zijn naam geschreven. In de Eurohill Prijs, een wedstrijd direct op tijd over hindernissen van 1.40 m, kwam de ruiter uit de Verenigde Arabische Emiraten tot een tijd van 62.45. Hij reed met de KWPN merrie Doklahoma VDL (Baloubet du Rouet x Emilion). Lang stond Marcelle Hokse uit Staphorst op de eerste plaats, maar die zag de winst aan haar neus voorbij gaan. Eerst kwam Dennis van den Brink in de laatste fase van deze Eurohill Prijs haar voorbij. Van den Brink bleef met Frasier (Carambole x Padinus) foutloos in een tijd van 62,96 seconden. En daarna kwam Al Hajri beide combinaties nog voorbij. Voor Hokse bleef dus de derde plek over. Zij veroverde die met Example (Ultimo x Ferragamo).

De VDL Stud Prijs ging donderdagavond naar Doron Kuipers. De man die is geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen volgende maand in Rotterdam, ging foutloos rond in 62.66 en dat was bijna twee seconden sneller dan Dominique Greeve. Kuipers bracht Euro Esh (Unaniem x Indoctro) in de ring.

Doron Kuipers op weg naar winst Foto: Jeroen Spoolder / Spoolder.net

Greeve kwam uit op 64.43 en liet die tijd stilstaan met Whaloucusalme Kz (What a Kashmir K x Taloubet Z). Het Nederlandse podium werd gecompleteerd door Gerd-Jan Horsmans. Hij kwam met Grieg S (v Indoctro) tot 64.82. De VDL Stud Prijs was de laatste rubriek van de donderdag. Vrijdagochtend om zeven uur wordt CH de Wolden voortgezet.

De concoursorganisatie kreeg donderdagmiddag onverwacht bezoek van twee medewerkers van de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Zij inspecteerden het gehele concourscomplex, niet alleen op hygiëne, maar ook op het welzijn van de springpaarden, grooms en ruiters. Er werd een inventarisatie gemaakt van het aantal waterpunten dat beschikbaar is voor paarden en mensen.

Daarnaast werd de temperatuur in de stallen op diverse plaatsen gemeten. Geconstateerd werd dat door de ventilatie die overal in de stallen aanwezig is, de gevoelstemperatuur lager is dan de atmosferische buitentemperatuur. Verder werden wasplaatsen voor de paarden gecontroleerd en werd de grote koel-vernevelaar aan een onderzoek onderworpen.

De koel-vernevelaar Foto Jeroen Spoolder / Spoolder.net

Tijdens een gesprek kreeg het concoursbestuur te horen dat er geen punten van kritiek waren gevonden en dat de organisatie heeft laten zien dat er volop aandacht is besteed aan het welzijn van dier en mens.

Bestuurslid Jan Broek en voorzitter Christiaan Hendriksen waren ingenomen met de positieve resultaten dat het bezoek heeft opgeleverd. “Wij proberen er alles aan te doen om de omstandigheden zo goed mogelijk voor de paarden en natuurlijk ook de grooms en ruiters te maken. Dan is het natuurlijk mooi dat je met alle extra investeringen die je daarvoor doet, een goede beoordeling van de NVWA krijgt”, aldus organisator Broek, die vijftien jaar geleden aan de wieg stond van het CH de Wolden.