Lauren Caroline klasse apart

Het internationale jeugdconcours hippique in Veeningen, CSIO Zuidwolde, heeft een prima start beleefd. Volle rubrieken, spannende wedstrijden en winnaars uit diverse landen. De zwaarste rubriek van de dag, de Spruce Meadows Prijs, de Big Tour voor Young Riders, de oudste categorie in Veeningen met ruiters van 16 tot en met 21 jaar, werd woensdagavond een prooi voor de Engelse Lauren Caroline. Het was voor haar trouwens een erg succesvolle wedstrijd, want ze legde ook nog een beslag op de zesde plaats. De beste Nederlander kwam uit de regio: Wesley de Boer uit Nieuwleusen.

In deze Spruce Meadows Prijs, direct op tijd over hindernissen met een hoogte van 1.45 m. zat het venijn in de laatste fase van de wedstrijd. Lange tijd ging de Spanjaard Juan Riva Gil aan de leiding. Hij startte met Havanabalia Grand Moustier Z D in de achttiende van 53 ritten en klokte een tijd van 73.59 seconden. Pas 23 deelnemers later was het de Duitser Tjade Carstensen die de tijd van Gil kon verbeteren. Carstensen ging 0.59 onder de tijd van Gil zitten. Zes ritten later werd ook die tijd verbeterd. De Deen Frederik Fensholt zette 72.16 neer. Ook niet genoeg zo bleek even later. In de 51ste rit was het de Engelse Lauren Caroline die met Gait L de snelste tijd neerzette. En niet zomaar, zij haalde maar liefst zeven seconden van de tijd van Fensholt af: 65.11 seconden. In de resterende twee omlopen kwam niemand meer aan die scherpe tijd en daarmee ging de winst en 375 euro naar Lauren Caroline.

Lauren Caraline bij de prijsuitreiking

En of dat nog niet genoeg was, de jeugdige amazone viel tweemaal in de prijzen. Ook de zesde plaats was voor haar en die plek behaalde ze met het paard Elmira Mail.

Beste Nederlander werd Wesley de Boer uit Nieuwleusen met de negende stek. Hij liet een sterke indruk achter op de rug van de achtjarige merrie Karin. De Boer reed een solide parcours, nam geen overbodige risico’s en, nog belangrijker, hij maakte geen fouten. Met de negende plaats was hij zeker tevreden en De Boer kijkt met vertrouwen naar de komende dagen, waarin hij nog diverse malen in de ring komt.

Wesley de Boer (Foto: Hans Khoe)

Eerder op de dag zegevierde de Britse Olivia Sponer in de zwaarste wedstrijd voor Junioren (14 tot en met 18 jaar) en was Cherie Delphi Maquignaz (Italië) de sterkte in de zware tour voor Children (12 tot en met 14 jaar). De Fransman Paul Barussaud toonde zich de beste in de zware tour voor ponyruiters (12 tot en met 16 jaar).

Na afloop van de wedstrijden werden de nationale teams van de ponyruiters en de Children die in Veeningen in de ring komen, aan het publiek voorgesteld. Per land werden de deelnemers categorie voor categorie in open koetsen, getrokken door een tweespan prachtige Friese paarden, door de ring gereden. Mooi was dat het talrijke publiek tot en met die presentatie bleef zitten en de deelnemende teams luidkeels toejuichte.

Het team van Duitsland (Donderdag wordt het concours om 09.00 uur voortgezet en dan staat de wedstrijddag vooral in het teken van de landenwedstrijden voor ponyruiters en Children. De Nation Cup voor Children begint om 09.00 uur. Het publiek heeft alle dagen gratis entree, ook op de overdekte tribune.