Leemans de beste

Op de voorlaatste dag van het concours in Veeningen was er Nederlands succes te melden. De twee weken geleden zestien jaar geworden Siebe Leemans (Middelbeers) pakte de winst in de Grand Prix voor ponyruiters, de AllezFlex Prijs. Er was door de bouwers een pittig parcours neergezet, waar veel ruiters zich in het basisparcours al op stuk beten. Van de 35 combinaties bereikten slechts zeven de barrage. Daaronder niet alleen Siebe Leemans, maar ook Yfke Priem (Menaam) namens Nederland. Het selectieve parcours waarover de pony’s, waarvan een aantal net zo groot als een paard, moesten springen, was snel maar ook technisch. En dat het moeilijk was bleek in de barrage, want twee combinaties bleven zonder fouten. Siebe Leemans kwam al als tweede in de ring en hij ging uitstekend rond op de rug van Noriego van de Riloo, een Belgisch Warmbloed Paard en nazaat van For Pleasure \ Kashmir Van Schuttershof. De negenjarige pony ging ruim over de hindernissen en in een solide rit zette Leemans de klokken stil op 33.08 seconden.

Siebe Leemans op weg naar de winst in de Grand Prix. Foto: Hans Khoe

Pony Noriego van de Riloo is al vier jaar in bezit bij de familie Leemans. “Mijn zus reed hem eerst en daarna ben ik hem gaan rijden en dat gaat heel goed.”

Dat bleek in de barrage ook, want aan de tijd van 33.08 kon niemand meer iets afdoen.

De Britse Tilly Bamford werd met Lapislazuli tweede en de Belgische Marthe-Louize Dieu met Swarovski derde.

De tweede Nederlandse deelnemer, Yfke Priem, ging in de barrage iets te snel op de voorlaatste hindernis af, waardoor tijdens de sprong een balk geraakt werd en viel. Zij eindigde met Zafarano van het Gehucht Z als zesde in 35.50 met vier strafpunten.

Voor Leemans was het succes een mooi resultaat, dat hem zeker tevreden stelde in het laatste jaar dat hij bij de categorie Ponies rijdt. “Na dit jaar moet ik overstappen naar de paarden, maar daar rijd ik ook al een poosje op”, zei hij na zijn succesvolle rit. “Het was best een pittig parcours, maar ik had wel vertrouwen in mijn pony. Ik wist dat hij snel zou zijn en gelukkig kwam er niemand meer aan mijn tijd.”

Morgen rijd de zestienjarige ruiter nog een van de rubrieken bij de paarden mee. Het is dan de laatste dag van het nieuwe concours in De Wolden.

Zaterdagmiddag reikte de nieuwe burgemeester van de gemeente De Wolden, mevrouw Inge Nieuwenhuizen, na het Wilhelmus de prijzen van deze Grand Prix Ponies uit.

Burgemeester Nieuwenhuis naast winnaar Leemans.

 

Eerder op de dag klonk al het Poolse volkslied voor Malgorzata Babczynska, die de Grand Prix voor Children won om de Indapp Prijs. De Poolse zette in de barrage de snelste tijd neer met Happylina (v Lexicon \ Hemmingway): 38.48 seconden. Daarmee was ze de beste van alle 21 barragedeelnemers. De Poolse kwam al in de vierde rit van de barrage in de ring en had toen alleen de Zwitserse Noah Pfyffer von Altishofen als foutloze deelnemer voor zich. Totaal bleven acht combinaties zonder fouten in de beslissende fase van de strijd. Onder hen geen Nederlandse combinatie en ook niet de snelste combinatie uit het basisparcours, de Italiaanse Daphne Giunti. Zij ging voortvarend van start, maar op de tweede hindernis deed haar Touche D Arrogance niet wat verwacht mocht worden. Het paard torpedeerde de hindernis, die totaal tegen de vlakte ging en zo ging de winst aan haar neus voorbij. De tweede plaats ging overigens wel naar een Italiaanse deelnemer, Lavinia Lo Bosco. Met Ocean werd een tijd neergezet van 38.50 seconden.

Zondag is de laatste dag van dit voorjaarsconcours in Veeningen. Die laatste dag begint om 09.00 uur.