Libanees wint in eigen dorp Veeningen

Vijfhonderd meter van je huis een Grote Prijs rijden en die winnen. Het overkwam Emile Karim Fares, de Libanese ruiter tijdens het CH de Wolden. Zondagmiddag toonde hij zich met Captain Z (Lord Z x Niveau) de beste in de Grote Prijs Gemeente De Wolden in Veeningen, de plaats waar de Libanees al vele jaren woont. Zijn tijd van 38.00, neergezet in de eerste rit, bleek de winnende. Na Fares bleef alleen de Engelsman Joe Clee zonder fouten. Hij reed met Alzu Ohio (Optimum vd Wellington x Bambix) naar 38.92. De andere vijf barragedeelnemers hadden een of twee fouten.

Burgemeester Roger de Groot reikt de prijs uit na de overwinning, een prachtig beeld van een paard

 

Fares mocht als eerste van de zeven deelnemers in de eindronde starten en met een solide rit bracht hij een tijd van 38.00 seconden op de klokken. Ogenschijnlijk leek het niet zo snel, maar toen de tweede combinatie in de ring was, bleek dat Fares het bepaald niet slecht had gedaan. De Finse Juulia Jyläs ging voortvarend en snel van start, maar op de laatste hindernis wierp haar Finishing Touch Warelage (Quival x Toulon) een balk af. Met 38.16 en vier strafpunten verliet ze de ring. De Brit Joe Clee mocht daarna de tijd van Fares omver werpen, maar ook hij beet zich stuk. Clee bleef bijna een seconde achter Fares en zonder fouten. Michael Greeve kwam vervolgens in de ring en de enige Nederlander moest met Turbo Z (Thunder vd Zuuthoeve x Renville) acht strafpunten incasseren. Ook zijn tijd was langzamer dan die van Fares: 38.95. James Billington, met Comfortuna VDL en acht strafpunten, kwam ook niet in de top. Hetzelfde gold voor de Deen Lars Bak Andersen die met Lumbumbo acht strafpunten en 38.43 scoorde. Als laatste had De Zweedse Sofia Kroon de kans de hoofdprijs te pakken, maar ook zij strandde: vier strafpunten, maar wel de snelste tijd: 37.14 seconden.

Voor Fares betekende de winst zijn eerste Europese Grote Prijs overwinning. “Geweldig. Ik ben enorm blij. Het was een pittig parcours. Weliswaar niet zo zwaar wat betreft de sprongen, maar je moest als ruiter erg scherp blijven en ook het paard werd constant bij de les gehouden.”

Fares was vooral ook blij voor de man die aan de basis stond van het CH de Wolden, oud-ruiter Jan Broek. “Hij heeft mij 33 jaar geleden als vijftien jarige jongen opgevangen en van hem heb ik het paardrijden geleerd. Heel mooi dat ik nu op zijn concours mijn eerste Grote Prijs in Europa win”, aldus de 48-jarige Fares die inmiddels al meer dan vijftien jaar vast in Veeningen woont en sinds zes jaar een eigen stal heeft.

Karim Fares tijdens zijn ereronde

Michael Greeve, eveneens woonachtig in Veeningen, werd met de zesde plaats beste Nederlander. Waar hij donderdag nog een prima kwalificatie reed met zijn Turbo Z, liep het zondagmiddag stroef. “Ik merkte het direct na de tweede hindernis in de barrage. Ik wilde versnellen, maar dat lukte niet echt. Wanneer je dan door wilt gaan, ga je forceren. Dat wilde ik niet. Misschien komende week beter, wanneer ik weer start bij CH de Wolden, dan in het tweede deel.”

Komende donderdag begint dat tweede deel van CH de Wolden 2018 en kan komt ook Jeroen Dubbeldam en een aantal andere Nederlandse toppers naar Veeningen.