Lorenzo Argentano wint Grote Prijs

Snelle Dacota Blue Girl brengt de winst naar Italiaan

De Italiaaan Lorenzo Argentano heeft zondagmiddag de Grote Prijs Gemeente De Wolden gewonnen in Veeningen. In de barrage met vijf deelnemers was hij de snelste met Dakota Blue Girl in 38.43. Het was zijn eerste internationale Grote Prijs die hij in winst omzette. Donderdag al gaf hij zijn visitekaartje af door een van de twee kwalificaties te winnen. Tweede werd zondag de Duitser Philip Rüping met Baloutaire Ps en derde Frank Schuttert uit Ommen. Het was een korte, maar zeker geen saaie barrage. Van de vijftig deelnemers die uitkwamen in het basisparcours, stroomde slechts tien procent door naar de laatste en beslissende ronde. Bij velen speelde de toegestane tijd in de eerste omloop parten.

Ook enkele favorieten sneuvelden door die krappe tijd al in de eerste ronde. De zestienjarige Wesley de Boer uit Nieuwleusen was heel dichtbij kwalificatie, maar ondanks een foutloos basisparcours was hij iets te langzaam en kwam niet binnen de tijd over de finish. Ook de winnaar van de kwalificatie op vrijdag, Michael Greeve greep mis. Zijn High Big Andy K wierp een balk af op de eerste hindernis. Albert Zoer (Echten) zijn Halifax wierp twee balken af en was ook nog een tel te langzaam. Bijna had Weite Oldenziel uit Grolloo de barrage gehaald, maar hij deed één tel te lang over de basisrit.

Lorenzo Argentano snelt naar de winst (Foto: Hans Khoe)

Daardoor ging de barrage tussen vijf combinaties, waarvan twee Nederlandse. Frank Schuttert en Vincent Geerink (Gelselaar) waren de mannen die de Nederlandse eer hoog moesten houden. Het was de Belgische Kirsten Rombouts die het spits mocht afbijten. Hoewel haar Mowgli Kr (Thunder van de Zuuthoeve \ Landon \ Aurora) op beide staanders van de dubbelsprong een balk toucheerde, bleef de combinatie foutloos en de tijd van 44.91 bleek later niet onoverkomelijk.

Het was al in de tweede rit dat de Duitser Philip Rüping met daar onder dook. En diens tijd, 39.05 seconden, werd het nieuwe mikpunt van de concurrenten. Maar hoe snel Vincent Geerink in de volgende rit ook startte, het lukte hem niet met Fifty Fifty die tijd te verbeteren en dat er daarbij ook nog eens twee balken vielen, was al helemaal niet in zijn voordeel. Ook Frank Schuttert uit Ommen had het tempo er goed in, maar hij bleef met Gream steken op 40.03, waarna er nog maar één concurrent voor Rüpert overbleef, de Italiaan Argentano. En laat die nu net over een erg snel, wendbaar en krachtig paard beschikken. In 38.43 en zonder fouten zette de 30jarige, in Livorno geboren, Italiaan de rangschikking op z’n kop en hij kon met de eerste prijs van 9240 euro naar zijn huis in Mettelen in Duitsland gaan. “Het is een geweldig paard. Enorm snel en wendbaar en hij wil alles voor mij doen”, liet Argentano na afloop weten. De wedstrijd in Veeningen was voor hem zijn eerste internationale succes, want voor vandaag had hij nog geen internationale Grote Prijs op zijn naam kunnen schrijven.

Beste Nederlander werd met de derde plek Ommenaar Frank Schuttert, die eerlijk toegaf dat er misschien wel iets meer had ingezeten. “Ik denk dat ik het barrageparcours wat onderschat heb. Er waren misschien kortere lijnen te rijden en dat heb ik verzuimd. Ik heb in ieder geval niet het onderste uit de kan gehaald.”

Schuttert gaat, in tegenstelling tot winnaar Argentano, later deze week in de herhaling. Hij rijdt met andere paarden opnieuw in Veeningen, terwijl de Italiaanse winnaar volgend jaar denkt terug te komen.

Na afloop ontving de winnaar een fraai beeld van een paard uit handen van burgemeester Inge Nieuwenhuizen (Foto: Hans Khoe)

CH De Wolden-voorzitter Michel Broek blikte na afloop tevreden terug op het eerste deel van CH De Wolden dat donderdag met deel twee begint. “Er is geen wanklank te horen geweest. De ruiters, en dat is heel belangrijk, waren vol lof en als het bestuur mogen wij super trots zijn op de inzet van onze vrijwilligers. Die hebben ervoor gezorgd dat wij een prima concours hebben kunnen houden.”