Maikel van der Vleuten heerst

Voor het eerst in zijn carrière was Maikel van der Vleuten op het concours hippique De Wolden en direct ging de ruiter uit Someren er met de hoofdprijs vandoor. Zondagmiddag reed hij met de negenjarige Dana Blue, een nazaat van de bekende hengst Mr. Blue x Hemmingway, de snelste barragerit en mocht zich daarna als winnaar laten huldigen in de Grote Prijs Gemeente De Wolden. Hij liet zich na afloop huldigen door niet alleen de burgemeester van de gemeente De Wolden, Roger de Groot, maar ook door de Commissaris van de Koning van de Provincie Drenthe, Jozias van Aartsen. Op de tweede plek kwam de Deen Lars Bak Andersen.  Derde en laatste foutloze combinatie in de barrage was die van Dennis van den Brink en El Greco (Diarado x Heartbreaker).

Maikel van der Vleuten bij de huldiging met links burgemeester De Groot, rechts Commissaris van de Koning Van Aartsen en in het midden voorzitter Christiaan Hendriksen.

Vanuit het selectieve basisparcours, dat niet enorm zwaar, maar wel technisch was gebouwd door parcoursbouwer Louis Koninckx, kwamen van de 52 combinaties acht door naar de barrage. Bekende namen als Albert Zoer, de winnaar van de Grote Prijs van verleden week Ernesto Canseco, Mathijs van Asten en ook Gerco Schröder kwamen niet ongeschonden uit de eerste ronde. Onder de acht deelnemers die in het basisparcours wel foutloos bleven, waren maar liefst zeven Nederlandse combinaties. Van hen mocht Dennis van den Brink het spits afbijten en dat deed de ruiter uit Nijkerk bepaald niet onverdienstelijk. Ogenschijnlijk ging het niet zo snel, maar toch waren er niet veel van de acht die de tijd van Van der Brink, 47.34 seconden wisten te verbeteren. De eerste die dat wel deed kwam direct aan bod na Van den Brink en dat was Van der Vleuten. Solide ging de 29-jarige de acht hindernissen over en hij wist net iets sneller te rijden dan Van den Brink. Van der Vleuten kwam uit op 47.22 seconden. De na hem startende Deen Lars Bak Andersen deed nog een verwoede poging die tijd te verbeteren, maar verder dan 47.29 kwam hij niet. Andersen bleef wel foutloos en hij nestelde zich tussen Van der Vleuten en Van den Brink. De vijf combinaties die daarna in de barrage voor de hoofdprijs gingen, voltooiden hun ritten niet foutloos. Het was Doron Kuipers die met Dickyville (Quasimodo Z x Lancelot) de snelste rit in de beslissende omloop reed, 45.65, maar sneu voor hem was dat op de zesde hindernis een balk viel en hij daarmee uitgeschakeld was voor een ereplek. Hem restte de vierde plek. Bert-Jan Zuidema (Linde) werd vijfde, Chantal Regter (Assen) zesde, gevolgd door Piet Raijmakers jr. (Asten). Allen hadden vier strafpunten. De enige deelnemer die met acht strafpunten uit de barrage kwam, was Stefanie Heins uit Groningen.

Maikel van der Vleuten was natuurlijk blij met de winst. “Ik had niet gedacht dat mijn tijd toereikend zou zijn. Ik had namelijk naar de dubbelsprong acht galopsprongen gemaakt, terwijl het in zeven had gekund. Maar het zat mij mee.”

De Brabander was content met zijn negenjarige Dana Blue. “Dit paard voelt heel goed aan en staat nog maar aan het begin van het grote werk”, aldus Van der Vleuten die in Verdi zijn toppaard heeft, maar die enige rust gunde. “Ik had van de bondscoach de uitnodiging in Aken te rijden met Verdi, maar na Aken komen nog enkele zware concoursen. Daarom heb ik voor CH De Wolden gekozen en deze negenjarige meegenomen.”

Het was de eerste maal dat Van der Vleuten in Veeningen reed en hij was vol lof over de accommodatie. Vooral toen na een fikse regenbui er weer verder gereden kon worden. “Bij veel concoursen was het na die regenbui gebeurt, maar de bodem is hier echt heel goed”, aldus de winnaar. Hij gaf de organisatie nog wel enige tips mee, vooral met het oog op het EK voor Young Riders dat CH De Wolden in 2019 mag organiseren. “Een goed inrijterrein buiten en een inspringpiste met een prima bodem. Dat zou de accommodatie eigenlijk nog moeten hebben. Dan is die helemaal perfect”, aldus Van der Vleuten.