Mareille van Geel de beste

Het was Mareille van Geel-Schröder die zaterdagavond het hoofdnummer van de voorlaatste dag van CH De Wolden op zijn naam schreef. In het Pandriks Championat of Veeningen, een rubriek over 1.40 m. met barrage, was zij in de beslissende ronde de snelste van de vijf foutloze combinaties. Vier bleven niet zonder fouten op het pittige parcours. Dat het in het basisparcours al zwaar was, bleek wel uit het aantal deelnemers dat zich voor de barrage wist te plaatsen. Van de 99 combinaties bleven er negen over, waarvan zes Nederlandse.

Ondanks dat ze niet helemaal tevreden was over haar barragerit, mocht Mareille van Geel-Schröder de eerste prijs in ontvangst nemen in het Pandriks Championat of Veeningen. De amazone uit Gees reed als vierde tijdens de barrage en had van de drie voorgangers alleen de Engelsman Mark Bunting foutloos zien eindigen. Bunting moest als eerste en dat betekende dat alle ogen op hem waren gericht in de beslissende ronde. Hij ging niet overdadig hard van start, maar reed met Bocelli (Indoctro x Lux) wel een soliede rit die zonder fouten eindigde in 36.96. Van Geel-Schröder had duidelijk andere bedoelingen, want ze startte met wat meer tempo en na hindernis drie A en B, een dubbelsprong, draaide ze kort om snel bij de volgende hindernis te zijn. Ook daar ging ze goed over en toen ook de laatste hindernissen zonder fouten werden genomen had ze met Enjoy (Ukato x Sam R) maar liefst drieënhalve seconde sneller gereden van de Bunting. Even moest Van Geel de adem inhouden want in de laatste rit ging de Ier Conor Swail ook nog snel en foutloos rond. Met E-Lady (v Zidane) liet hij de klok op 33.92 staan en dat was te weinig voor de winst, maar genoeg voor de tweede plek. Bunting kreeg ook Henk van de Pol nog voor zich. Op Don ’t Touch it M (Untouchable x Landaris) kwam hij uit op 34.61, waarmee hij derde werd. Ook de Duitse Kathrin Stolmeijer nestelde zich nog voor Bunting en werd met Dedicasse du Bois de Buisseret (Ugano Sitte x Higlanders XX) vierde.

Mareille van Geel – Schröder Foto Jeroen Spoolder

Mareille van Geel-Schröder had niet gedacht dat haar tijd goed zou zijn voor de overwinning. “Ik kwam na de dubbelsprong iets verkeerd uit en moest een galopsprong extra maken. Gelukkig kwam ik de vierde hindernis goed over. Maar door dat kleine misstapje had ik niet gedacht dat mijn tijd het zou houden”, aldus de amazone na afloop. “Maar”, lachte ze, “dat doet er nu niet meer toe. De winst is binnen.”

De amazone erkende dat het basisparcours pittig was. “Niet alleen wat de hindernissen betreft, ook de tijd vond ik wat krap staan. Maar gelukkig ging alles goed voor mij. De barrage viel daarentegen weer iets milder uit.”

Ook winst Hokse

Eerder op dag werd Marcelle Hokse winnares van een wedstrijd met barrage over 1.35 m., speciaal neergezet voor zevenjarige paarden. Vanuit het basisparcours hadden zich elf combinaties geplaatst voor de beslissende rit. Onder hen zeven Nederlanders, en ook de winnaar van de Grote Prijs van afgelopen zondag, de Mexicaan Ernesto Canseca. Hij kwam als snelste zonder fouten uit het basisparcours, maar in de eerste barragerit sneuvelde hij al op de tweede hindernis. Zijn Fugero Carlos (Zirocco Blue VDL) dacht dwars door een “brug” te kunnen, maar dat lukte niet. Alle balken van deze hindernis vielen af en ook bij de tweede poging op dezelfde hindernis ging er een balk naar beneden en zo kwam de Mexicaan niet in aanmerking voor de ereprijzen.

Direct na hem was het Albert Zoer die met Freedom (v Larino) het goede voorbeeld gaf. Foutloos en snel rondde hij de barrage af in 31.94. Het was pas in de zesde rit dat daar iemand onder ging: Marcelle Hokse uit Staphorst. Uiterst snel, 31.20, stuurde ze Fairy Tail (Emillion x Laroche) rond en ze bleef zonder fouten. Met het ranke en gretige zevenjarige paard maakte Hokse een prima indruk. De gretigheid van Fairy Tail straalde er af. Hokse nam met haar foutloze snelle rit de eerste plek van Zoer over. Later zakte de ruiter uit Echten nog een plekje, toen Maaike ten Berge – Bijlsma haar rit had afgerond. Zij had Fresco Blue (v Zirocco Blue) gezadeld en snelde daarmee naar een tijd van 31.29 seconden. Op die wijze nestelde zij zich tussen Hokse en Zoer.

Morgen (zondag) is het slotstuk van het concours CH De Wolden. Afsluitend vindt, net als een week geleden, de Grote Prijs plaats. Een van de deelnemers is de winnaar van afgelopen zondag, Ernesto Canseco. Hij zal evenwel met een ander paard dan afgelopen zondag de Grote Prijs rijden, namelijk met Davall, een negenjarige KWPN ruin van Zavall VDL x Indorado. Daarmee reed hij donderdag een foutloze rit in een 1.40 m. parcours.

Marcelle Hokse Foto Jeroen Spoolder