Mulder en Zoer voorin bij zware proef

Angeluique Hoorn geniet ook zonder te winnen

Maar liefst 37 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd op het Concours Hippique De Wolden dat donderdagochtend in Veeningen is begonnen. Het grootse deel van die deelnemers kwam op de eerste dag al in de ring. De meest pittige rubriek van de dag, de Buning Wegebouw Prijs, direct op tijd over hindernissen met een hoogte van 1.40 m., en een kwalificatieronde voor de Grote Prijs van zondag, eindige in winst voor de Italiaan Lorenzo Argentano.

 

Met de elfjarige merrie Dakota Blue Girl (Diarado \ Chacco-Blue \ Chacalaca) beëindigde hij de foutloze rit na 57.68 seconden en die tijd bleef tot en met het einde staan. Jammer voor Pim Mulder uit Dalfsen. Met Its a Katosca Again reed Mulder naar 59.15, anderhalve seconde langzamer dan de Italiaan. Er was nog een Nederlander die in deze zware proef de aandacht op zich vestigde. Het was Albert Zoer die verrassend vierde werd met de achtjarige KWPN merrie Jayla ( Emerald \ Baloubet Du Rouet \ Fabiola-W). Zoer bleef met 60.20 keurig in het spoor van de derde plek, maar kwam daarvoor net iets tekort. Die derde stek was voor de Litouwer Aistis Vitkauskas.

Dat Zoer in Veeningen rijdt is geen wonder, want het concours in de zuidwesthoek van Drenthe is geliefd bij ruiters uit de regio.

Een van de anders deelnemers uit de regio is Angelique Hoorn, de amazone die in 2009 de Grote Prijs bij CH De Wolden op haar naam schreef. Hoorn maakte donderdagochtend in haar eerste optreden bij deze editie van CH De Wolden een prima indruk met Lucy M, door in die wedstrijd foutloos te blijven. Ook een tweede rubriek legde Hoorn foutloos af. Misschien een goede opmaat naar de Grote Prijs van komende zondag? “Nee, dat zeker niet”, laat de amazone uit Wanneperveen weten. “Ik heb momenteel geen paard waarmee ik de zware proef zou kunnen rijden. Je moet geluk hebben door een zo’n paard op stal te krijgen. En dat heb ik momenteel niet.”

Op dit moment richt Angelique Hoorn zich vooral op het opleiden van paarden en de handel. “Dat doe ik voor anderen, maar ik leid ook eigen paarden op. Het gebeurt echter vaak dat een talentvol paard doorverkocht wordt en dan kom je niet aan de top toe. Maar ik heb natuurlijk in het verleden wel alles meegemaakt. En toch, wanneer je hier op concours bent, vind je het wel jammer dat je geen paard voor de Grote Prijs hebt.”

Angelique Hoorn werd in 2001 Nederlands Kampioen met Hascal en ook in het buitenland was er succes voor die combinatie weggelegd. Bijvoorbeeld in het Franse La Baule, waar Hoorn toentertijd het prestigieuze internationale concours won. Ook deed ze destijds mee aan de Wereldruiter Spelen in Spanje. “Eerlijk gezegd is er niets mooiers dan in de top meedraaien. Maar ik weet hoe moeilijk het is een goed paard te vinden en dat ook nog een tijd te behouden.”

De komende dagen richt Hoorn zich op de rubrieken voor jonge paarden. “Wanneer je hier in Veeningen kunt starten is al mooi. En ik kan ook genieten zonder te winnen.”

Nederlanders die zeges behaalden op de eerste dag van CH De Wolden waren Steven Veldhuis uit Haaksbergen die een rubriek over 1.30 m. won, Nunspeter Gerwilmer Ton, die een rubriek voor jonge paarden op zijn naam schreef en Maxi de Weert uit het Brabantse Ossendrecht, die een 1.20 m. proef winnend afsloot.

CH De Wolden gaat vandaag en zaterdag verder en sluit zondag het eerste deel af met de Grote Prijs. Volgende week donderdag begint een nieuwe serie van vier concoursdagen, waarbij net als nu de toegang gratis is.

 
 
Angelique Hoorn geconcentreerd op weg om met Lucy M foutloos te blijven (foto: Hans Khoe)