Nederlands Ponyteam tweede

Ierse jongeren ongenaakbaar in Veeningen bij de Pony’s

De ponyruiters van Nederland hebben donderdagavond de tweede plaats behaald in de Nations Cup. Die plek moesten ze delen met de Franse deelnemers. De Ieren waren voor beide teams te sterk. Het Ierse team bleek een flinke maat te groot, want de deelnemers uit dat land bleven op één na allemaal foutloos in de twee verreden manches. Abbie Oakey, Annie Boland, Chloe Hughes Kennedy en Emily Moloney reden allen ijzersterk en gingen dik verdiend met de eerste prijs naar huis.

Het Nederlandse team met Eva Eden van Grunsven (Erp), River Morssinkhof (Hierden), Jersey Kuijpers (Helmond) en Yfke Priem (Menaam) kreeg twaalf strafpunten, ze werden keurig verdeel over drie ruiters, terwijl Yfke Priem als enige beide manches foutloos bleef. Een prima resultaat voor de zestienjarige Friezin.

Het podium met links het winnende Ierse team en rechts de Fransen en de Nederlanders die de tweede plaats deelden. (Foto: Jeroen Spoolder)

 

Het was Ava Eden van Grunsven die het spits moest afbijten donderdagmiddag. De dochter van dressuurkoningin Anky van Grunsven reed een knappe rit, waarbij één foutje te noteren viel. Ook de tweede Nederlandse deelnemer, River Morssinkhof, bleef niet foutloos, net als derde ruiter Jersey Kuijpers. Kuijpers kreeg acht strafpunten aan zijn broek, maar die mochten worden weggestreept nadat Yfke Priem als enige Nederlandse in de eerste manche foutloos bleef en Nederland in de tussenstand op de derde plaats zette. Zij bleef ook in haar tweede optreden foutloos en dat gaf waarschijnlijk het goede voorbeeld aan Van Grunsven en Morssinkhof, die dat ook bleven in de tweede omloop. Alleen Kuijpers moest in zijn tweede rit vier strafpunten incasseren. Met dat totaalresultaat klom Nederland een plekje op en kwam naast Frankrijk.

Yfke Priem tijdens een van haar twee foutloze ritten in de Nations Cup. (Foto: Hans Khoe)

 

Het is misschien een stimulans voor de Junioren en Young Riders van ons land, die vrijdag hun Nations Cup in Veeningen rijden.

Eerder op de dag kon er eindelijk een Nederlandse overwinning worden gevierd. Aan het begin van de donderdagmiddag mocht Skye Morssinkhof uit Hierden zich als eerste opstellen in de Spruce Meadows Prijs, een wedstrijd tegen de klok over hindernissen van 1.40m. In deze rubriek voor Young Riders ging Morssinkhof prima rond. Geen enkele balk of plank kwam op de grond en ook was er geen weigering. De amazone uit Hierden kwam met Baloubelle 5 (Baloubet Du Rouet \ Cassini II \ Libelle) tot een tijd van 65.51. Zij zette die neer in de 23ste rit en in de dertien volgende ritten kwam niemand daar meer onder. Een mooie opsteker voor de Nederlandse deelname en misschien geeft het Skye Morssinkhof vleugels om vrijdag prima te presteren in de Nations Cup voor Young Riders.

’s Morgens was het haar broertje River Morssinkhof (Hierden) die de derde plaats greep in de Stal Houtzager-Kayser Prijs, een wedstrijd direct op tijd over 1.30 m. Morssinkhof reed met Checkpoint Chacco, een 15-jarige ruin, een foutloze proef. In deze rubriek voor Children greep de Zweedse Mathilda Hansson de winst met Hello Hx.

In de Morrenhof Jansen Prijs reed Logan Fiechter (Merksplas) met Kordaat naar de vierde prijs. De wedstrijd voor Junioren ging direct op tijd over een parcours van 1.35 m. hoogte.

Een dubbelsucces was weggelegd voor Nederland in de Van Triest Prijs. Nadat Skye Morssinkhof al een rubriek op haar naam had geschreven, wist donderdagmiddag Piet van Aarle de Van Triest Veevoederprijs op zijn naam te schrijven. In deze rubriek voor Young Riders en Junioren over 1.30 m. was  Van Aarle (Heeswijk-Dinther) duidelijk sneller dan tweede man, Yannick Janssen-Van Grunsven (Erp), zoon van Sjef Janssen en Anky van Grunsven. Van Aarle kwam met Anyway (Arko’S Boy Z \ John \ Zeggy) tot 60.59 seconden, Janssen-van Grunsven liet de klok op 61.71 stilstaan. Hij reed met Darwin Ddl (Quantum \ Ahorn \ Naline) zijn proef.

De Van Triest Veevoederprijs voor Young Riders en Junioren over 1.35 m. leverde winst op voor Yoni van Santvoort (Nuenen). Met Esprit

Vrijdag wordt het programma in Veeningen voortgezet met onder meer de Nations Cups voor de oudere jeugd, die voor Junioren en die voor Young Riders.