Net geen hoofdprijs voor Van Geel

Brit Clayton wint zwaarste rubriek op vrijdag bij CH de Wolden

Het spande er om, maar het gelukte Daan van Geel net niet om in de laatste rit vrijdag in Veeningen de zwaarste rubriek van de dag op zijn naam te schrijven. De ruiter bleef met I’m Special Power Sih steken op een knappe tweede plaats achter de Engelsman Joseph Clayton. De Brit zegevierde door zijn veertienjarige ruin Jimmy Mack van Berkenbroeck net iets sneller over de hindernissen te sturen.

Met een tijd 40.77 seconden zegevierde hij in de beslissende barrage. Die tijd werd in de zevende rit neergezet en moest de Engelsman nog drie ritten afwachten. In de laatste rit leek Van Geel er dicht bij te komen, maar uiteindelijk bleef de ruiter uit Gees met 41.59 seconden op de tweede plek steken en greep hij ook naast de ruim 8600 euro winstpremie die deze Spruce Meadows Prijs kende. Voor Van Geel bleef ruim 5000 euro over. De derde plaats was voor Amanda Slagter uit Slochteren. Zij kwam met Cornet Blue PS in 43.34 seconden uit de barrage, evenwel nog goed voor bijna 4000 euro.

Daan van Geel hier in de barrage van vrijdagavond, deed er alles aan om de winst te pakken, maar bleef op de tweede plaats steken. (Foto: Hans Khoe)

 

Van de 73 deelnemers die in het basisparcours startten, stootten er tien combinaties door naar de beslissende ronde. Daarbij ook Lisa Broekert uit Staphorst, die donderdag nog twijfels had of ze zich wel zou kwalificeren voor de Grote Prijs. Maar met de tiende plek in deze Spruce Meadows Prijs is ze zeker van deelname zondagmiddag. In de barrage wierp haar paard I Am Elrite een balkje af in de eerste rit.

De uiteindelijke klasseringen van de andere Nederlandse combinaties in de barrage waren: vijfde plaats voor Britt Schaper (Ommen) en de negende voor Daphne van der Schaar (Silvolde).

Eerder op de vrijdag boekte Daan van Geel wel een mooie overwinning, dat was in de Provincie Drenthe Prijs. Hij wist halverwege de rubriek Suzanne Tepper uit Holwierde voorbij te streven. Tepper had met PMF 2 Join Jubilee tot dan lang aan de leiding gestaan. Haar tijd 27.84 in deze twee fasen wedstrijd over 1.35 m. bleek een lastig te nemen horde. Het lukte alleen Daan van Geel om onder die tijd te duiken. Met Kuhlua-Carmen liet Van Geel de klok op 26.58 staan en dat bleek voldoende voor de winst. Tepper werd tweede en de derde plaats ging ook naar een Nederlandse deelnemer, Marriet Smit-Hoekstra (Mildam).

Van Geel behaalde de winst met een nog maar achtjarig paard. “Dat is het mooie van CH de Wolden. We kunnen hier paarden opleiden. Deze breng ik heel voorzichtig uit in deze 1.35m. rubriek en dat hoop ik op te bouwen naar 1.40m. en later hoger. Daar leent CH de Wolden zich heel goed voor. Hier is alles wat je bij een grote accommodatie ook tegenkomt. Daar wennen jonge paarden nu al aan en hebben we later profijt van”, aldus de winnaar van de Provincie Drenthe Prijs.

Voor Angelique Hoorn dit jaar geen Grote Prijs. Momenteel heeft de amazone uit Wanneperveen alleen jonge paarden op haar stal. “Ik heb al enige tijd geen oudere ervaren paarden en dat betekent dat ik geen paarden voor de Grote Prijs heb. Maar dat vind ik niet erg hoor, want met deze jonge paarden rij ik ook heel fijn.”

Vrijdagochtend kwam Hoorn met de zesjarige Maximus Quantum Leap prima uit de verf in de Koopmans Geluid Prijs. “Het liep lekker. Het paard is ook snel en heeft mogelijkheden voor de toekomst”, zo liet Hoorn tussen de wedstrijden door weten. “Daarnaast heb ik nog een vijfjarige mee en een zevenjarige. Die probeer ik allemaal op te leiden tot betere springpaarden.”

Hoe lang ze de dieren op stal houdt, is mede afhankelijk van de eigenaren. “Wanneer die de tijd rijp vinden om een paard te verkopen, dan gaat het dier weg. Dat weet je, maar dat is nu eenmaal mijn vak”, aldus Angelique Hoorn die een dag eerder ook al met Maximus Quantum Leap in de ring kwam en toen foutloos naar de twaalfde plaats reed.

Angelique Hoorn wist vrijdag de derde plaats te behalen in een rubriek voor jonge paarden. Hier is ze op weg naar die derde plek op de rug van Maximus Quantum Leap. (Foto: Jeroen Spoolder)

 

Vrijdag waren er Nederlandse overwinningen voor Jack Ansems in de Handelshuis Schuttert Prijs, Renee de Weert in de Koopmans Geluid Prijs. Ook Sander Naber won een rubriek om de Koopmans Geluid Prijs.