Ook goud Young Riders

Opnieuw heeft Nederland goud. Vrijdagavond grepen de Young Riders de eerste plaats bij de Europese Kampioenschappen springen in Veeningen. Net als donderdag versloeg het Nederlands team Duitsland en nu ook België. Bij de huldiging van het team kwamen de welverdiende flessen champagne het podium op. De oranjemannen lieten zich de champagne goed smaken en gaven België, tweede, en Duitsland, derde, het nakijken.


Champagne voor de Nederlanders. Foto: Spoolder.net / Digishots

Van de tien teams die in de beslissende ronden in de ring kwamen, voltrok de strijd om de ereplaatsen zich vooral tussen België, Duitsland en Nederland. Nederland kwam bij deze tweede en beslissende ronde vanaf de derde plaats. Eerst kwam Bas Moerings uit Roosendaal voor Nederland in de ring. Met Fosther (v Vigo d’Arsouilles) ging hij zeer solide rond en zonder fouten voltooide hij zijn rit. Ook Duitslands eerste ruiter, Philipp Schulze Topphoff, bleef foutloos, terwijl de Belg Dieter Vermeiren, die eerder deze week indruk maakte met een aantal foutloze ritten, drie fouten maakte en Nederland daarmee hoop gaf op zilver.

De tweede Nederlandse deelnemer, Veronique Morsink (De Lutte) ging met Entrepeneur (v Clinton) ook foutloos rond, maar had de pech dat ze iets te langzaam was en een strafpunt voor tijdoverschrijding kreeg. De tweede Duitser, Leonie Böckman, verging het minder goed. Met Label D’amour wierp ze twee balken af, waarmee Duitsland terugzakte naar de derde plek. Ook de Belg Simon Morssinkhof ging de fout in met twee afgeworpen balken,  waardoor Nederland opschoof naar goud, met voor ieder land nog twee ruiters te gaan. Het slechtste resultaat bleef buiten de telling, waardoor Nederland het goud al veilig kon stellen wanneer Lars Kersten (Eghel) foutloos bleef en Duitsland een fout maakte. Dat gebeurde. Ondanks zijn verleden week bij het voetballen afgescheurde kruisband van zijn linker knie, ging Kersten heel gemakkelijk rond en hield de nul. Max Haunhorst liet met Chaccara een balk vallen en daarmee was Nederland zeker van goud.

Lars Kersten springt beter dan dat hij momenteel olopt. Foto: Spoolder.net / Digishots

 

Veronique Morsink liet weten hiervan te hebben gedroomd. “Ik was bang voor de driespring en daarom heb ik waarschijnlijk te voorzichtig gereden. Het leverde mij een strafpunt op, maar gelukkig had dat geen gevolgen voor het team”, glunderde zij na afloop.

Ook vijfde man Tom Schellekens, die net buiten het team voor de tweede ronde viel, maar wel in het goud deelde, was blij. “Ik heb niet gereden, maar ben wel super gelukkig”, sprak hij na afloop.

Ingetogen, maar erg blij was coach Luc Steeghs. “Hier heeft vandaag een echt team gestaan. Stuk voor stuk bleven ze rustig en bleven ze zich concentreren op het rijden. Ook Bas Moerings, die geen enkele ervaring op dit niveau had. Geweldig zoals het team heeft gepresteerd. Ik ben er alleen maar voor dat iedereen zich op het rijden richt, maar in de ring moeten ze het zelf doen. En ze stonden er toen het moest. Een prima ploeg.”

CH de Wolden-voorzitter Christiaan Hendriksen had zich geen beter begin van de beslissende dagen van het EK kunnen voorstellen. De tweede finaledag en dan ook nog het tweede teamgoud. Dat is in één woord geweldig.”

Nederland op de hoogste trede met libks coach Luc Steeghs Foto: Spoolder.net / digishots

Bij de junioren kwam Nederland niet verder dan de negende plaats. Het goud was voor het team van Spanje.

Spanje wiert de juniorenwinst. Foto Spoolder.net / Digishots

De komende dagen worden belangrijk voor de individuele klassementen.