Remco Been ziet wachten beloond

Hij zat maar liefst 68 ritten in onzekerheid, maar daarna wist Remco Been het zeker, hij was donderdagmiddag winnaar van de eerste van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van zondag bij CH de Wolden. Al in rit 25 van de 93 starters kwam Been met Holland vd Bisschop in de ring in deze Bork Sloopwerken Prijs over hindernissen van 1.40 meter . De ruiter uit Wierden wist wat hem te doen stond en reed naar een erg snelle tijd: 61.73 seconden. Na de 68 volgende ritten was hij pas zeker van de winst. Been zag iedereen zich stuk bijten op zijn tijd.

Winnaar Remco Been zag het wachten beloond. Foto: Fred Lubbers

De Italiaan Michael Cristofoletti eindigde met Sig Debalia (Zurich x Monaco) als tweede in 62.92. In de laatste rit deed Robert Vos er met Diabeau (Vaillant x Conway) alles aan om Been te verschalken, maar dat lukte hem niet. In deze wedstrijd direct op tijd kwam Vos tot 62.95 en dat leverde hem uiteindelijk de derde plaats op. Jammer voor Marcelle Hokse uit Staphorst die lang uitzicht had op die derde stek, maar in de laatste rit voorbij gestreefd werd.

In deze kwalificatiewedstrijd kwam ook Stefanie Heins in de ring. Een week geleden miste de amazone uit De Schiphorst de Grote Prijs nipt, omdat zij zich toen niet wist te kwalificeren. Ze had haar hoop nu gevestigd op Contara 15. “Het is een nieuw paard dat misschien nog niet helemaal gereed is voor een Grote Prijs, maar ik ga het toch proberen mij te kwalificeren”, liet de amazone voorafgaand aan de Bork Sloopwerken Prijs weten. In deze kwalificatie werd Heins zeventiende met Contara 15 in een tijd van 70.58, voldoende om zondag de Grote Prijs te rijden.

Stefanie Heins in actie op Contara 15 Foto: Jeroen Spoolder

Dat ze juist op het CH de Wolden een nog relatief jong paard voor de Grote Prijs probeert, vindt Heins zelf niet zo vreemd. “Het concours in Veeningen heeft een enorme uitstraling qua accommodatie. Hier kunnen de paarden nu aan wennen, zodat ze er later, wanneer ze nog wat rijper zijn, niet meer van schrikken”, aldus de amazone. “Ieder jaar zie je het concours hier groeien en mooier worden. Dit jaar zijn er grotere tribunes gekomen en is het strodorp verbeterd. Het zijn allemaal dingen die een paard vanuit de ring ziet en waar een gewenning aan moet komen.”

In de afgelopen jaren is Stefanie Heins al aardig in de voetsporen van vader Johan getreden. Johan Heins mag zich rekenen tot de topruiters van weleer. In 1977, 41 jaar geleden, werd hij Europees Kampioen bij de springruiters. Zijn ervaring draagt hij nog steeds over aan zijn dochter. “Daar heb ik heel veel aan”, beaamt Stefanie. “Hij helpt mij vaak op concoursen, geeft heel veel aanwijzingen en tips. Daar leer ik enorm van.”

Stefanie Heins en haar vader Johan bij één van de stallen van Stal Heins. Foto: Fred Lubbers

Op de vraag welk doel ze in de sport voor ogen heeft, laat Stefanie weten: “Ik ben me nu aan het oriënteren wat ik eigenlijk wil. Ik ben 26 jaar en ben al een tijdje in de springsport actief, maar ik kijk om mij heen. Begrijp me goed, voor mij is het geen optie uit de paardenwereld te stappen, maar misschien wil ik wel de aan- en verkoop van paarden gaan doen of meer met de stal bezig zijn. Ik weet het nog niet.”

Hoewel de paarden volgens een van de aanwezige dierenartsen nauwelijks last van de warmte hebben, past de organisatie van CH de Wolden het programma voor vrijdag iets aan. Volgens voorzitter Christiaan Hendriksen wordt vrijdagochtend om 7.00 uur begonnen, in plaats van 8.00 uur en worden de middagrubrieken iets verder naar het eind van de middag verschoven. Daarnaast heeft de organisatie de staltenten ontdaan van hun voor- en achterzijde, zodat de wind er beter door kan. Het aantal waterpunten en verzorgingspunten waren verleden week al uitgebreid ten opzichte van voorgaande jaren.