Ripploh wint Gold Tour

Marc Houtzager zonder Sterrenhof’s Dante in Veeningen

De Duitser Paul Ripploh wist de zwaarste proef van de eerste dag van het tweede deel van CH De Wolden op zijn naam te schrijven. Donderdagavond rondde hij de Van Triest Veevoeders Prijs een wedstrijd direct op tijd over 1.40 m. winnend af met zijn veertienjarige ruin Ride Smart Chevalier de Blue. Zijn tijd 64.24 bleek voor geen andere combinatie zonder fouten haalbaar. De eerste drie plaatsen waren voor buitenlandse deelnemers weggelegd. De Israëliër Ashlee Bond werd tweede met Donatello, waarmee hij nog geen drietiende seconde langzamer mee was: 64.49. Derde werd De Est My Relander met Expert in 66.41. Beste Nederlander werd Mart IJland op de vierde plaats De ruiter uit Hengelo (Ov) kwam met Hero tot 66.85 seconden.

Paul Ripploh bij de prijuitreiking

 

Vooraf leek Marc Houtzager uit Rouveen hoge ogen te kunnen gooien, want in de opgave van deelnemers die de hippische bond KNHS vrij gaf, stond de Rouveense topper donderdagochtend nog ingeschreven met zijn toppaard Sterrenhof’s Dante N.O.P. Hij zou Dante naast enkele jonge paarden meenemen naar CH De Wolden. Maar dat ging niet door. Dante, een paard dat is vastgelegd door de stichting Nederlands Olympiade Paard, heeft een ontsteking aan een hoef en kan doordoor niet in wedstrijden worden uitgebracht. Voor Houtzager een fikse tegenvaller, want Sterrenhof’s Dante N.O.P. is het paard waarmee Houtzager zich internationaal wil onderscheiden. Hij zou er over twee weken mee afreizen naar Herning om daar in Denemarken in het bijprogramma van het wereldkampioenschap uit te komen. “Ik baal er enorm van. We hebben Dante een hele goede verzorging gegeven, maar de ontsteking gaat niet weg. Ook niet nu hij al enige tijd rust heeft”, aldus Houtzager. De ruiter uit Rouveen maakt deel uit van het Olympisch kader van de KNHS, hetgeen inhoudt dat hij zich met zijn Sterrenhof’s Dante N.O.P. mag richten op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs, 2024. Weliswaar zijn die pas over twee jaar, maar voor Houtzager een streep door zijn plannen. “Ik heb mij er de laatste tijd op gericht goed te presteren met Dante, maar dan komt dit. Hoe lang het gaat duren weet ik niet.”

Houtzager zou donderdagmiddag de zwaarste proef over 1.40 m. ook met Dante rijden. Nu bereed de Rouvener een voor hem nauwelijks bekend paard, My Jewel’S Magic Touch. “Voor mij is dat een nieuw paard. Ik rijd hem voor iemand anders en ik heb het vandaag voor het eerst onder het zadel. Dus we moeten nog erg aan elkaar wennen.”

Dat leek mee te vallen, want met My Jewel’S Magic Touch reed Houtzager foutloos rond. Weliswaar niet enorm snel, maar wel binnen de tijd en met een zeer degelijke rit.

Eerder donderdag kwam Houtzager uit in een proef over 1.30 m. met een paard dat hij en zijn echtgenote Julia Kayser zelf in bezit hebben, een zevenjarige KWPN ruin, Kincsem. Daarmee werd hij gedeeld zesde na een foutloze rit.

Marc Houtzager met Kincsem. Daarmee werd hij gedeeld zesde na een foutloze rit. (Foto: Hans Khoe)

In de Van der Sluis Handel & Transport Prijs, die gewonnen werd door Pim Mulder uit Dalfsen, kwam de Nederlandse WK-geselecteerde Willem Greve uit Markelo zwaar ten val. Zijn paard Karelien W kwam bij één van de hindernissen niet goed uit, viel en wierp Greve van zich af, Greve liep daarbij een breuk in zijn linker enkel en linker arm op. Hij is daardoor ook uitgeschakeld voor het WK dat over twee weken in Denemarken begint. In 2019 won Greve de Grote Prijs op het CH De Wolden.