Robin Bril wint zware proef

Zeventienjarige Nederlands Kampioen Hilde Veenstra knap vierde

Van de vijf combinaties die mochten uitmaken wie de hoofdrubriek van zaterdag, het Championat van Veeningen, ging winnen, was het koppel Robin Bril – Uptons Tribon de beste. In de barrage van deze Poppen Scheepswerf Prijs, over 1.40m., ging de ruiter uit Westendorp met zijn 8-jarige merrie het snelst zonder fouten rond. Met Uptons Tribon  zette Bril de klok in de eerste van de barrageritten stil op 36.06 seconden en iedereen beet zich daar op stuk. Isabelle Grandke uit Duitsland kwam nog het dichtst bij de winnaar in de buurt. Met 36.18, gereden met Quukske Z, was de Duitse goed voor plek twee. Marriet Smit-Hoekstra uit Mildam werd derde. Zij reed met Jappeloup Cooper een tijd van 36.49 en bleef ook foutloos.

Nederlands Kampioen Hilde Veenstra uit Drachtstercompagnie werd vierde. Dat was een prima prestatie voor deze nog maar zeventienjarige amazone. Zij reed de barrage met Gideon Dls (Corland \ Berlin \ Chamberline). De enige met een springfout was de voor België uitkomende Annelies Vorsselmans. Zij kreeg met Montgomery vier strafpunten aan haar rijbroek. Zij realiseerde een tijd van 37.45 seconden.

Robin Bril sprong in de laatste en zwaarste rubriek van de zaterdag naar de winst. (Foto: Jeroen Spoolder)

 

Eerder zaterdagmiddag was Nederlands Kampioen Hilde Veenstra succesvol met haar favoriete paard, de 18-jarige merrie After Pleasure Toltien (For Pleasure \ Voltaire \ Jura-Toltien). Ze schreef toen de Stal Wiefferink Prijs op haar naam. En reed een prima proef over 1.20m. “Dat paard is mijn routinier. Die heeft al heel veel internationale wedstrijden gewonnen. Mijn broer heeft haar een poos gereden en nu heb ik haar al een jaar of vier onder het zadel”, aldus Veenstra, die nog steeds junior is, tot de KNHS-selectie behoort, maar niet is uitverkoren om deze week in Italië mee te doen aan het EK voor de jeugd. “Dat had ik helemaal niet zien aankomen. Ik heb steeds vormbehoud getoond. Eigenlijk had ik gerekend op deelname aan het EK en toen ik er niet bij bleek te zijn, was dat best een teleurstelling voor mij.”

Hilde Veenstra rijdt al zeker zes jaar mee bij de concoursen van CH de Wolden. Ze heeft de organisatie en ook de accommodatie ieder jaar weer een beetje zien groeien. “Je ziet er telkens een voorziening bij komen. Nu is de wasplaats voor de paarden enorm verbeterd. Het wordt hier steeds professioneler en voor ons ruiters en ook voor de paarden is dat heel plezierig.”

Komende zondag is Hilde Veenstra niet actief in de Grote Prijs, maar volgende week wil ze zich daar wel voor kwalificeren. “Ik neem Gideon DLS mee, en 12-jarige ruin. Dat is mijn paard voor Grote Prijzen. Daarnaast neem ik Daniëlla mee, tot voor kort een fokmerrie, maar die heb ik in enkele maanden tijd al opgeleid tot 1.40 m. niveau. Dat gaat heel goed.”

Hilde Veenstra bij de prijsuitreiking van de Stal Wiefferink Prijs, die ze zaterdagmiddag won. (Foto: Fred Lubbers)

Momenteel volgt Hilde nog een thuisstudie, maar haar hart en toekomst liggen volgens haar bij de paardensport. “Daar wil ik in verder. Ik heb nu in technische groothandel Lasaulec een eigen sponsor en hoop mij zo nog meer op de sport te kunnen richten”, zegt het Friese talent.

Met die Gideon DLS die ze volgende week in de Grote Prijs wil uitbrengen, reed ze dus in de laatste en zwaarste proef van de zaterdag naar de vierde plaats.

Nederlandse deelnemers die zaterdag ook een rubriek wonnen waren Annelinde Hoving uit Midwolde die de Paardenkliniek Vinkega won, Pietrix de Vries uit Koarnjum, die de Indapp Prijs won en Renee de Weert uit Sevenem die de VDL Stud Prijs won.

Zondag begint het springen om 10.00 uur. Omstreeks 13.45 uur is er een demonstratie van vierspanrijder en Nederlands Kampoioen Koos de Ronde.

Omstreeks 15.00 uur begint de Grote Prijs.

De gehele dag gratis entree.