Schulze Topphoff kampioen YR

Het was een spannende ontknoping, maar uiteindelijk was het de Duitse ruiter Philipp Schulze Topphoff die met het Europees Kampioenschap Young Riders op zak, naar huis mocht gaan. Hij was het die gedurende alle meetellende ritten het hoofd het meest koel hield en op de slotdag van het EK in Veeningen de hoogste jeugdtitel greep in de hippische springsport. Met twee foutloze ritten op de slotdag wist Schulze Topphoff de concurrentie op afstand te houden. De Spaanse Paloma Barcelo die al aan zeven jeugdkampioenschappen had deelgenomen, werd tweede. Met een kapotte knie, gescheurde kruisbanden, wist Lars Kersten heel knap derde te worden. Ruim een week geleden werd hem door zijn behandelend arts nog afgeraden aan het EK deel te nemen. Met medewerking van zijn fysiotherapeut kon hij toch aan de start verschijnen en na het teamgoud op vrijdag, greep Lars Kersten zondag de bronzen medaille bij het individuele springen voor Young Riders.

De medaillewinnaars met vlnr Paloma Barcelo, Philipp Schulze Topphoff en Lars Kersten Foto: Spoolder.net / Digishots

Goud was iets teveel van het goede voor Kersten, want zijn paard, H-Cassino, wierp in beide slotwedstrijden een balk, terwijl de concurrenten de hindernissen lieten staan.

Vooral Schulze Topphoff was op dreef. Met Concordess Nrw maakte de jeugdige inwoner van Havixbeck, bij Munster, geen fouten en solide reed hij naar de overwinning. Toch kende ook hij zijn moeilijke punten in het parcours dat bouwer Louis Konickx had neergezet. “Vooral de laatste draai naar de driesprong. Dat vond ik erg moeilijk, maar gelukkig ging het goed en kostte mij dat geen strafpunten.”

Schulze Topphoff heeft in het verleden al eens een paar EK’s gereden, maar of hij dat in de toekomst gaat doen, is te betwijfelen. Vanwege zijn leeftijd, 21 jaar, rijdt hij volgend jaar niet meer bij de Young Riders, maar moet hij zich bewijzen tussen de huidige Duitse topruiters.

De winnaar van het goud Philipp Schulze Topphoff. Foto: Spoolder.net / Digishots

De tweede plaats was weggelegd voor de Spaanse Paloma Barcelo, die met haar paard Inez een prima indruk maakte op de laatste dag. De combinatie wierp geen enkele balk af, maar kreeg in beide rubrieken een strafpunt in verband met tijdsoverschrijding.

Daardoor bleef zij Lars Kersten uit Eghel voor. Kersten had de pech dat er tweemaal een balk viel. Maar toch kijkt de jonge ruiter, die ook aan zijn laatste jaar bij de Young Riders bezig is, tevreden terug. “Ik had dit niet gedacht. Mijn arts wilde liever niet dat ik zou meedoen, maar de fysiotherapeut zag wel mogelijkheden. Hij heeft mij geweldig goed getapet voor ieder wedstrijd en daardoor hield mij knie het.”

Door een ruim een week geleden een beetje te voetballen, scheurden zijn kruisbanden af, waardoor meedoen plotseling op losse schroeven kwam te staan. Toch lukte het Kersten deel te nemen, met dank aan zijn vader, ruiter Piet Kersten. “Ik kon geen parcours lopen om de zaak goed uit te meten, dat heeft mijn vader gedaan. Die heeft mij daarmee enorm geholpen.”

Lars Kersten op weg naar brons. Foto Spoolder.net / Digishots

Bondscoach Luc Steeghs toonde zich uiterst tevreden. Zijn pupillen wonnen teamgoud bij de Young Riders en nu brons in het individuele klassement. “Wanneer dat in eigen land gebeurt, kun je alleen maar tevreden zijn. Onze ploegen bestaan uit jeugdige toppers en dat hebben ze in Veeningen met hun prima prestatie onderstreept”, keek Steeghs terug.

CH de Wolden-voorzitter Christiaan Hendriksen, die met zijn organisatie voor het eerst een grote internationale titelstrijd mocht organiseren, was na afloop lovend over de vele vrijwilligers. “Zonder hun enorme inzet was dit concours niet zo mooi geweest als nu. Ze hebben geweldig werk verzet en de organisatie is trots op hen.”