Skye Morssinkhof wint

Wat een voor Nederland prachtige afsluiting kreeg het nieuwe concours hippique, Spring Tour in Veeningen zondag. De Grand Prix voor Young Riders leverde winst op voor de 19jarige Skye Morssinkhof uit Hierden. Zij zette daarmee een kroon op een uitstekend gereden concours, waarin landenwedstrijden (Nations Cup) voor de jeugd centraal stonden. Zondag werd de Grote Prijs voor de oudste jeugd, de Young Riders, verreden en met de winst van Skye Morssinkhof kan ook de organisatie in Veeningen terugkijken op een geslaagd evenement.

Skye Morssinkhof in de barrage op weg naar de winst. Foto: Hans Khoe

In de afgelopen dagen stond de jeugd centraal en zondagmiddag kwamen de sterkste jeugdcombinaties in de ring voor hun Grote Prijs, om de BEMER Young Riders Tour. Een wedstrijd met een sterke bezetting, maar ook een Grand Prix met een pittige afsluiting voor de jongeren van achttien tot en met eenentwintig jaar. Het basisparcours kenmerkte zich door de hoge moeilijkheidsfactor. Volgens kenners moesten ruiters vooraf heel goed bedenken hoe ze de proef wilden gaan rijden, om geen fouten te maken. Dat lukte bij lange na niet iedereen. Van de 48 in het basisparcours gestarte combinaties, bereikten negen de barrage. Daarbij niet de Nederlanders Pam Nieuwenhuis, Iris Michels, Kim Jacobs, Fleur Holleman, Nikita Cheung en Babs Kerkhoffs.

Ook in de barrage vielen de nodige balken en bleven slechts drie combinaties foutloos. Van hen was Skye Morssinkhof de eerste die foutloos bleef, dat was in de vijfde rit. Ze zette met G-Vingino-Blue, een nazaat van de succesvolle Zirocco Blue, niet alleen een nul neer, maar tot dan ook de snelste tijd: 39.64.

Slechts één combinatie dook daar onder, de Duitser Sönke Fallenberg. Hij reed prima, zat op de helft van zijn rit zelfs een fractie onder de tijd van Morssinkhof. Maar met de finish in zicht ramde Fallenberg met zijn paard Vescovino de voorlaatste hindernis en dat betekende vier strafpunten en dus geen ereplaats.

De tweede plek ging in deze Grand Prix naar een landgenoot van Fallenberg, Matthis Westendarp met Chillert Blue. Derde werd de Engelsman Red Morgan met Golia. De snelle Fallenberg kwam als vierde in de eindrangschikking, maar wel met de snelste tijd: 38.31 seconden.

Skye Morssinkhof erkende dat er een stevig basisparcours was neergezet. “Het was zeker niet gemakkelijk, maar gelukkig plaatste ik mij wel.”

In de barrage ging ze voor de winst. “Ik ging niet op zeker rijden, hoewel ik wist dat nog niemand foutloos was. Ik lette ook op de tijd en merkte dat het goed ging tot en met de laatste hindernis.”

Ze beaamde dat deze Grand Prix een mooie afsluiting was van een door haar sterk gereden concours. “Terugkijkend op al die dagen vond ik de tweede plaats met de landenwedstrijd (afgelopen vrijdag) ook erg mooi. Dat we vanaf de zesde plek toch tweede werden hadden we zelf ook niet verwacht. Maar we hebben een sterk team en iedereen weet elkaar te motiveren en wil elkaar helpen. Daardoor hebben we die tweede plek nog gered”, aldus de zeer tevreden amazone uit Hierden, die afloop de felicitaties van burgemeester Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wplden kreeg.

Skye Morssinkhof met de burgemeester.

Eerder op deze laatste dag waren er ook al twee wedstrijden met het predicaat Grand Prix. Een Juniors-wedstrijd, om de Morrenhof-Jansen Installatiebedrijven Prijs, over 1.40m., eindigde in winst voor de Spaanse Olivia Alvarez Garcia, terwijl Nick Nanning uit Dalfsen met Bandia vierde werd. De Scheepswerf Poppen Prijs, een Grand Prix voor Young Riders over 1.45m. leverde winst op voor de Poolse Aleksandra Kierznowska.

De internationale hippische federatie FEI wijst slechts één Nations Cup per land aan en die eer viel dit jaar de organisatie in Veeningen te beurt. Ook volgend jaar zal het CSIO voor de jeugd in Veeningen worden gehouden, zo is nu al bekend. Daarnaast is er ook nog een optie voor het jaar 2024.