Spring Tour belangrijke selectiewedstrijd

Jeugdruiters maken zich op voor cruciale wedstrijden in Veeningen

De Nederlandse hippische springjeugd maak zich op voor een belangrijke periode met nog twee cruciale wedstrijden. In Veeningen, op de prachtige accommodatie van CH de Wolden, wordt op woensdag 31 mei aan één van die wedstrijden begonnen, de Spring Tour, een voor het publiek gratis concours hippique. Het gaat om de voorlaatste selectiewedstrijd om te komen tot de definitieve afvaardigingen voor de Europese kampioenschappen springen voor de jeugd, in juli in Gorla Minore (Italië) . De twee Nederlandse bondscoaches, Edwin Hoogenraat en Vincent Voorn, gebruiken de wedstrijd in Veeningen om nog beter inzicht in de vorm van ruiters en paarden te krijgen. Volgende week komen ruiters uit maar liefst twintig verschillende landen met zo’n 600 paarden naar Veeningen. Uit de nabije regio van Veeningen doen twee selectieleden mee, Nina Houtzager en Wesley de Boer.

Voor Edwin Hoogenraat, die de selecties van de Children, Pony’s en Junioren onder zijn hoede heeft, tekent zich wel al iets af. “Het is nog te vroeg om een definitieve keus te maken, maar begin dit seizoen ging het nog om het testen van de vorm van paard en ruiter, maar nu zijn we in het stadium aangekomen dat we echt in de selectieprocedure zitten. Eind juni moet ik de afvaardiging weten die naar Gorla Minore gaat”, aldus Hoogenraat in een vooruitblik op de Spring Tour in Veeningen. “Ik heb momenteel een groep van 20 jeugdruiters die allemaal naar Veeningen komen, maar eind juni zal ik een aantal van hen moeten teleurstellen, dat ze niet meegaan naar het EK. Daarom is de wedstrijd in Veeningen zo belangrijk voor iedereen. Het is nog een van de weinige wedstrijden waar ze zich kunnen bewijzen.”

De grootste selectie is die van de Junioren, waar zich drie deelnemers in het A-kader bevinden en ook drie in het B-kader. In deze groep bevinden zich Wesley de Boer (Nieuwleusen) en Britt Schaper (Ommen).

Wesley de Boer was vier jaar geleden al als 13-jarige actief bij het Europees kampioenschap voor de jeugd, dat ook in Veeningen werd gehouden.

 In het A-kader staan naast Emma Bocken (Weert), Nick Nanning (Ommen) en Thijmen Vos (Wierden) op de deelnemerslijst. “Bij de Children en de Pony’s is de groep kleiner, maar ik heb goede hoop dat zich over enige tijd weer nieuwe talenten aandienen”, aldus Hoogenraat.

Hij houdt er rekening mee dat bij de Junioren de landenploeg uit België geduchte tegenstanders zijn. “Zij hebben de afgelopen jaren de Europese titel bij de Junioren gepakt en zijn nu ook weer erg sterk. Daarnaast zijn Ierland en Duitsland ook niet uit te vlakken.”

Een van de deelnemers bij de Children is de 14-jarige Nina Houtzager uit Rouveen. Zij werd in april Nederlands kampioen en is sinds kort opgenomen in de selectie van Erwin Hoogenraat.

Nina Houtzager (l) en Wesley de Boer maken hun opwachting in Veeningen. (foto: Hans Khoe)

De dochter van ruiter Marc Houtzager en amazone Julia Kayser hoopt in Veeningen opgesteld te worden in het Children landeteam van Nederland.

Vincent Voorn, bondscoach van de Young Riders (16 tot en met 21 jaar) is tevreden over zijn huidige selectie. “Iedereen voldoet momenteel prima en er staat geen druk op onze ruiters. Ik ga nog een paar nieuwe combinaties bekijken op De Peelbergen en in Deurne en daarna moeten we toewerken dat een ieder in vorm komt voor het EK.”

Verleden jaar kwam het team Nederlandse Young Riders ook al naar Veeningen en toen maakte Skye Morssinkhof, de amazone uit Hierden, indruk door de afsluitende Grand Prix op haar naam te schrijven. Ook nu is zij één van de toppers in het team van Vincent Voorn. “Skye heeft een echte vechtersmentaliteit en gaat echt voor de winst. Ze moet nog even wat aan haar vorm schaven, maar ik verwacht dat ze zich weer kan meten met andere Europese toppers”, zegt Voorn. “We hebben nog enkele wedstrijden te gaan en ik heb er wel vertrouwen in dat we een sterk team kunnen selecteren.”

Skye Morssinkhof, zoals ze verleden jaar in actie kwam op het CSIO in Veeningen. (Foto: Hans Khoe)

Ook bij de selectie van de Young Riders is de Spring Tour in Veeningen van belang, want Voorn zal de resultaten van de wedstrijd zeker laten meewegen bij zijn keuze.

De Spring Tour in Veeningen wordt over vijf dagen uitgesmeerd, waarbij woensdag 31 mei de openingsdag is. Donderdag 1 juni worden al landenwedstrijden gehouden voor de Pony’s en de Children. Op vrijdag 2 juni staan Nation Cup wedstrijden voor Junioren en de Young Riders op het programma. Rondom deze Nations Cups zijn er tal van internationale wedstrijden op het concoursterrein in Veeningen.

Het vijfdaagse evenement wordt zondag 4 juni afgesloten met de Grand Prix voor Young Riders, waarin de Europese toppers die in Veeningen aan de start komen, strijden om de winst.