Sterke start Nederland

De Zweedse Ellen Johansson is dinsdagavond winnaar geworden van de eerste kwalificatiewedstrijd bij het springen voor het Europees Kampioenschap bij de Children (14 tot en met 16 jaar). De amazone reed met Curra Clover Flight (v Baraby Flight) een foutloos parcours, direct op tijd over hindernissen van 1.25 m. Zij kwam uit op een tijd van 73.27 seconden.

Ellen Johansson in actie (foto: Digishots/Spoolder.net)

Op de tweede plaats eindigde de Noorse Thea K Gulliksen met Feloetsghe vd Rhamdiahoeve (Querlybet Hero x Heartbreaker). Zij kwam uit op 74.74. Als derde werd Lisa Marie Arvai uit Oostenrijk geklasseerd. Met Antonio di Monte (v Alvarez) reed zij naar een tijd van 74.75 seconden. De eerste drie plaatsen kwamen dus in handen van amazones.

Wat betreft de teamscore kende Nederland met drie foutloze ritten een uitstekende start.

Deze kwalificatiewedstrijd was de eerste van drie tellende wedstrijden (waaronder twee teamrondes) , die uiteindelijk bepalen wie doorgaan naar de individuele finale, die zaterdag wordt verreden. De beste dertig van de totaalstand van de drie wedstrijden strijden daarin om de Europese titel.

De Nederlandse deelnemers begonnen uitstekend. Drie van de vijf bleven zonder fouten, waarbij Emma Bocken (Weert) met Dagma (v Tangelo van de Zuuthoeve) zich de snelste toonde. Zij veroverde de zestiende plaats. Zij verliet de ring zonder fouten in 80.65 seconden.

Emma Bocken in haar foutlose ronde (Foto: Digishots/Spoolder.net)

Tweede Nederlander werd Finn Boerekamp uit Someren Heide, die met Gradini (v Diarado) in 82.41. Ook Jorinde Dolfijn uit Buitenpost bleef foutloos. Met Providence (v Air Jordan) realiseerde zij een tijd van 86.66 sec.

De andere twee Nederlanders incasseerden beiden foutjes. Tijmen Vos uit Wierden maakte een fout en kwam met Theo 149 (v Talkative xx) tot 81.10. Wesley de Boer uit Nieuwleusen reed met Esprit de Pomme (v Berlin) met twee fouten naar 91.00 seconden.

De Nederlandse bondscoach Edwin Hoogenraat was tevreden met het eerste optreden. “Alle vijf deelnemers hebben uitstekend gereden. Dat er drie zonder fouten bleven, wil niet zeggen dat de andere twee minder reden. Kleine rijfoutjes, waarschijnlijk vanwege de druk, werden afgestraft, maar ik weet zeker dat ze allemaal met de top meekunnen.”

Hoogenraat wil geen verwachting uitspreken, maar is zeker content met de eerste wedstrijden. “De paarden zijn heel goed in vorm en onze rijders doen het goed. Vergeet niet dat ze onder druk rijden, voor eigen publiek. En ze willen ook niet falen omdat ze als team rijden.”

Woensdag komen de Young Riders en de Juniors voor het eerst in actie.

Ellen Johansson bij de huldiging (foto Digishots/Spoolder.net)