Tijdfout geen beletsel

Hij heeft voor het concours CH De Wolden twee paarden meegenomen en met één daarvan, Flow, wist Marc Houtzager zaterdagmiddag de eerste prijs te pakken in de Buitenherberg ter Linde Prijs. De ruiter uit Rouveen is één van de vaste deelnemers aan het grootste concours en heeft er goede altijd goed weten te presteren.

Zaterdagmiddag snelde hij met Flow (Sam R x Epilot) naar de winst in een 1.35 m. parcours met barrage.

 Marc Houtzager op weg naar winst. Foto Jeroen Spoolder

Hoewel Houtzager met Flow op de eerste hindernis een touché had, wist de Rouvener met een soliede rit in de barrage de eerste prijs in de wacht te slepen. Van de tien deelnemers in de barrage haalde Houtzager twee ritten voor het eind een forse streep door de illusies die Harrie Wiering nog mocht hebben, want die ging op dat moment aan de leiding. Na de aanraking op de eerste hindernis ging Flow feilloos over de andere obstakels van 1.35 m. Met een flinke sprint ging de Houtzager naar de laatste hindernis en toen ook die onaangeroerd bleef, lag een ereplaats in het verschiet met een prima tijd van 32.80 sec. De na hem rijdende Erika Lickhammer (Zwe) en de Japanner Taizo Sugitani vormden geen bedreiging meer, zodat een fraai beeldje van een paard meeging naar de stal in Rouveen. Harrie Wiering legde met Oberon (Olympic Fire x Silvio L) in een tijd van 33.28 beslag op de tweede plek. Ook de derde plaats bleef in Nederlandse handen. Doron Kuipers had in de derde rit de klok al laten stilstaan op 33.70 en dat bleek uiteindelijk goed voor de derde plaats in deze Buitenherberg Ter Linde Prijs.

Voor Marc Houtzager was het de eerste maal bij het CH De Wolden 2017 dat hij een overwinning pakte. “Ik heb maar twee paarden mee naar dit concours. Deze Flow en morgen Edinus, een acht jarige die zijn eerste Grote Prijs gaat rijden”, zegt de ruiter die bij CH De Wolden-organisator en initiatiefnemer Jan Broek de fijne kneepjes van de paardensport leerde. “Wat dat betreft is CH De Wolden wel bijzonder voor mij.”

Over Flow, de zevenjarige KWPN-merrie die hem zaterdagmiddag de winst bracht, is Houtzager vol lof. “Ik hoop dat het een goeie voor de toekomst is, maar hij is nog jong. Toch is het in mijn ogen een boven gemiddeld paard. Hij is veelbelovend en heeft goede aanleg voor meer.”

Zondag neemt hij Edinus (Padinus x Columbus) mee voor de Grote Prijs. “Hij heeft wel vaker parcoursen van 1.45 m gelopen, maar nog nooit een Grote Prijs. Ik verwacht dan ook echt niet te winnen, maar ervaring opdoen voor dit paard is ook heel belangrijk”, aldus Marc Houtzager, die komende dinsdag naar het concours hippique in Aken vertrekt. Daar komt hij onder meer uit met Calimero, zijn “nieuwe” topper waar de Rouvener nog veel van verwacht.

Aan het begin van de zaterdagavond vond de prijsuitreiking plaats van het Pandriks Championat of Veeningen een rubriek over hindernissen van 1.40 m, met barrage. Nagenoeg alle aanwezig toppers kwamen in deze wedstrijd uit en het was de Zweedse Erika Lickhammer die met de eerste prijs ging strijken.

 De Zweedse amazone bij de prijsuitreiking.

Negen combinaties wisten zich na het pittige basisparcours van parcoursbouwer Louis Koninckx voor de barrage te plaatsen. Van die negen bleven er slechts twee zonder springfouten. Maar het waren de strafseconden die uiteindelijk de overwinning brachten. Erika Lickhammer had slechts een strafpunt voor tijdoverschrijding achter haar naam staan en daarmee streek zij de winst op. Met Isaura van de Marquette  (Thunder van de Zuuthoeve x Randel Z) ging ze in de laatste rit van de barrage zonder fouten rond. Slechts een strafpunt voor tijdoverschrijding incasseerde zij en daarmee klopte ze de Nederlander Doron Kuipers, die tot dat moment de leiding had. Hij had weliswaar vier strafpunten, maar hij stond op het punt deze wedstrijd te winnen vanwege de snelste tijd. Maar niet de snelste tijd, maar wel de minste strafpunten bleken uiteindelijk doorslaggevend voor Lickhammer. Kuipers had in de tweede rit een erg snelle tijd op de klokken gezet 40.03. Jammer was alleen dat zijn paard Dickyville (Quasimodo Z x Lancelot) op de laatste hindernis een balk afwierp en daarmee vier punten aan de laars van zijn ruiter lapte.

Die vier deden hem de das om en daardoor kwam Lickhammer als winnaar uit de strijd. Derde werd Khaled Abdulrahman Almobty uit Saoedi Arabië die met Zypern 4 (Landos x Caratino) in 41.11 het parcours afrondde, maar onderweg ook een balk liet vallen.