Van Geels droom wordt werkelijkheid

Barrage met louter Nederlanders brengt de beslissing

Eindelijk heeft hij de Grote Prijs Gemeente de Wolden te pakken. “Ik heb er vaak van gedroomd en nu is het werkelijkheid geworden.” De ruiter uit Gees was na afloop van de gewonnen Grote Prijs enorm blij. Hij was de beste in de barrage die door zes ruiters werd beslecht. Geen enkele buitenlandse combinatie wist vanuit het basisparcours door te dringen tot de beslissende manche. Zes Nederlanders wel. In de barrage was het Van Geel die zijn Just Blue (VDL Zirocco Blue \ Olympic Ferro \ Paloma) foutloos door het parcours stuurde. Al in de eerste rit. Maar niemand die zijn tijd van 39.36 seconden kon verbeteren. Zelfs internationaal topruiter Willem Greve (Markelo) niet, die in rit twee met Pretty Woman van het Paradijs (Vigo D’Arsouilles \ Bamako de Muze \ Sea Coast Monalisa van ’t Para) wel heel dichtbij kwam. Greve kwam met een tijd van 39.46 uit de barrage, net niet genoeg voor de winst. Ook de deze week al zo succesvolle Lars Kuster uit Didam redde het niet. Met Idylle of Romance (Andiamo \ Otangelo \ Fire of Romance) kwam Kuster tot 39.97. Net als verleden week werd Amanda Slagter uit Slochteren vierde, Sabrine van Rijkswijk (Baarle Nassau) werd vijfde en Sjoerd Kommers (Boijl) zesde.

Daan van Geel op weg naar de overwinning in de Grote Prijs, Foto: Jeroen Spoolder

Waar verleden week bij de Grote Prijs nog om de winst werd gestreden door tien combinaties wisten zondag niet meer dan zes deelnemers tot de beslissende fase door te dringen. Van die zes beet Daan van Geel het spits af en hij maakte direct de snelste tijd van alle deelnemers. En nog belangrijker, hij bleef daarbij ook nog eens foutloos. Meestal hebben ruiters het liefst dat er iemand voor hen heeft gereden in een barrage, dan weten ze waar ze zich op moeten richten. Zo niet Daan van Geel. “Ik rij liever mijn eigen rit, dan dat ik zie dat iemand heel snel gaat. Dan heb je eerder de neiging tot forceren. Dit paard ken ik goed en weet dat het niet snel start. Dan moet je het niet direct onder druk zetten. Dat maakt hij wel weer goed door de grote galopsprongen die hij maakt.”

Zo pakte het prima uit voor Van Geel die al vanaf het eerste concours in Veeningen op de deelnemerslijst staat. “Ik heb er altijd van gedroomd hier een keer te winnen, maar je hebt niet ieder jaar de goede paarden om een Grote Prijs te winnen. Nu wel en dit is vandaag het mooiste concours tot nu toe”, zei de winnaar direct na zijn winnende rit.

Tevredenheid bij Daan van Geel na de overwinning Foto: Jeroen Spoolder

Van Geel is sinds drie jaren voor de helft eigenaar van de 9-jarige Just Blue. Hoe de toekomst er met dit paard voor hem uit ziet kan de ruiter nog niet zeggen. “Ik heb de paarden voor de verkoop en dat geldt op termijn ook voor deze. Wanneer dat is weet ik niet. Maar het paard is nog jong, wat dat betreft heb ik nog wel de tijd. Hij hoeft niet direct weg”, zei Van Geel, die de overwinning pakte voor de ogen van fokker en mede-eigenaar Henk Grol uit Muntendam.

In de tweede barragerit kon Willem Greve de snelle tijd van Van Geel net niet verbeteren. De Nederlands Kampioen van 2022 en winnaar van het CHIO Rotterdam kwam precies ééntiende van een seconde tekort. “Ik kwam iets verkeerd uit voor de voorlaatste hindernis. Ik draaide te kort en dat heeft mij tijd gekost. Jammer, maar dat is ook sport. Overigens ben ik heel content hoe mijn paard heeft gereden”, aldus Greve.

Willem Greve kwam bij de voorlaatste hindernis verkeerd uit en verspeelde tijd. Foto: Hans Khoe

Lars Kuster uit Didam is de afgelopen dagen al vele malen bij diverse huldigingen naar voren getreden en ook nu mocht hij zich bij de besten scharen. Met Idylle of Romance reed Kuster een foutloze rit, maar kwam zestiende van een seconde tekort. Amanda Slagter kwam op exact dezelfde plek uit de barrage als verleden week. De Groningse reed opnieuw met Cornet Blue Ps en pakte wederom de vierde plek. Ze bleef ruim drie seconden boven de tijd van Van Geel.

Deze zeventiende editie van CH de Wolden is zonder ongelukken verlopen en bestuurslid en initiator van het concours in Veeningen, Jan Broek, was een tevreden man. “De publieke belangstelling was ook bij deze Grote Prijs goed. Ik kijk er goed op terug en we hebben een mooie winnaar. Daar ben ik helemaal tevreden mee”, aldus Broek.