Veeningen gereed voor groots jeugdconcours

In Veeningen is alles gereed voor het internationale jeugdconcours hippique CSIO Zuidwolde. Ruiters uit maar liefst 26 landen verblijven de komende dagen in de Drentse plaats. Topruiters uit heel Europa maar ook uit landen als China en Japan, zijn de afgelopen dagen gearriveerd met hun paarden. Hoogepunten zijn de landenwedstrijden, de zogenaamde Nations Cup.

Op het terrein van oud-ruiter Jan Broek zijn de afgelopen weken maar liefst 600 tijdelijke stallen neergezet, waarin de deelnemende paarden en pony’s een prima verblijf en verzorging hebben. Ook de ruiters en de grooms, (paardenverzorgers) worden uitstekend ontvangen door de organisatie in Veeningen. Zij kunnen op het terrein zelf in het restaurant een prima verzorgd ontbijt, lunch en warme maaltijd nuttigen. Ook de bekende Nederlandse pannenkoeken staan op het menu, een lekkernij die vele buitenlandse deelnemers, en natuurlijk de Nederlandse,  buitengewoon waarderen, zo is de afgelopen jaren gebleken. Woensdagochtend om 05.00 uur worden de eerste pannenkoeken al geserveerd door cateraar Van ’t Hooge uit Hoogeveen.

Gisteren, maandag, en vandaag kwamen met grote regelmaat de vaak prachtige en kostbare paardentrailers het terrein van CSIO Zuidwolde oprijden. Dezer dagen staat er voor vele miljoenen euro’s aan voertuigen van de nationale en internationale deelnemers op het terrein.

Dinsdag maakten veel ruiters gebruik van de mogelijkheid de paarden uit te laden en alvast te laten wennen aan de accommodatie door op de warming-up-terreinen hun paarden in te rijden.

Onder hen ook de Nederlandse top, met alle jeugdselecties springen van de nationale bond KNHS.

Dinsdag werden de kostbare viervoeters tevens door dierenartsen aan een veterinaire keuring onderworpen, onder leiding van het hoofd van de veterinaire dienst, Gijs Jan van Selm. De dierenarts was na afloop van de keuringen erg tevreden. Van Selm: “We hebben alle 561 paarden bekeken en gekeurd. Wij zijn als team van veterinairs erg tevreden over de conditie van de paarden die zijn ingeschreven. Twee dieren worden morgen nog even herkeurd, maar dat is een erg gering aantal op de 561 dieren die we hebben bekeken. Dus prima conditie en prima paarden hier op het concours.”

Van alle vier internationale jeugdcategorieën die in Veeningen in de ring komen, Young Riders, Juniors, Ponies en Children, zijn de volledige Nederlandse selecties aanwezig.

Ook onder de Nederlandse deelnemers regionale vertegenwoordigers met Nina Houtzager (Rouveen) en Wesley de Boer (Nieuwleusen).

Het internationale jeugdconcours hippique begint woensdagochtend en duurt tot en met zondag. Iedereen heeft vrij toegang.