Vet check CSIO

In Veeningen wordt alles in gereedheid gebracht voor de landenwedstrijden voor de jeugd die de komende vijf dagen (woensdag tot en met zondag) op het concoursterrein worden afgewerkt. Een evenement waar de organisatie van CH De Wolden met recht trots op is. In de loop van vandaag (dinsdag) zijn deelnemers uit meer dan dertig landen met hun paarden in Veeningen aangekomen. Zoals gebruikelijk bij hippische wedstrijden worden de dieren eerst gecontroleerd voor ze toestemming krijgen in de wedstrijdring uit te komen. In Veeningen is dierenarts Julius Peters uit Appelscha met de controle belast. Daarbij gesteund door een viertal teams met een dierenarts, een steward en een schrijver. Maar liefst 550 paarden trokken aan het oog van de controleurs voorbij.

“Alle deelnemers komen via een tijdslot in Veeningen binnen, zodat niet iedereen tegelijk op de stoep staat”, legt dierenarts Julius Peters uit. “Bij aankomt controleren wij eerst de identiteit van de deelnemende paarden door de chip te controleren en de reispapieren te bekijken. Is dat allemaal in orde, dan komen de paarden voor om te controleren op hun gezondheid.”

Wie met regelmaat de hippische sporten volgt, weet dat bijna alle sportpaarden in een puike conditie verkeren, vooral door de goede verzorging die ze van grooms en ruiters krijgen. “Wij als dierenartsen kijken vooral naar details. Heeft een paard geen vieze neus, lopen de dieren goed, maken ze een goede algemene indruk.”

De gegevens worden verwerkt en naar de wereldbond FEI gestuurd, zodat gecontroleerd kan worden of de ruiter thuis aan alle formaliteiten heeft voldaan.

Dinsdagmiddag is de veterinaire keuring in Veeningen geweest, waarbij het paard geïnspecteerd wordt op verwondingen, huidafwijkingen en afwijkingen op de plek waar het zadel geplaatst wordt. “Wij kijken alleen, want in verband met het eventueel overdragen van besmettelijke ziekten mogen wij het paard niet meer aanraken. Wanneer we echter iets niet vertrouwen, wordt het paard opgevangen in een aparte ruimte en wordt het dier door een andere dierenarts verder nagekeken en die mag wel aan het paard komen.”

Peters laat weten dat hun adviezen doorgeven worden aan de jury en die beslist wat er verder gaat gebeuren. Eventueel wordt een extra keuring uitgevoerd. Ook tijdens het evenement zelf, is er voortdurend controle. Door dierenartsen die als een soort EHBO voor paarden fungeren, de ruiters kunnen een beroep op medische controles doen en volgens Julius Peters wordt en ook nog gecontroleerd op het toedienen van ongeoorloofde middelen. “Maar dat is, mede door onze controle in de afgelopen decennia, eigenlijk uitgebannen. Misschien dat één procent van de paarden nog iets heeft gekregen, maar het is echt een uitzondering.”

Peters is al vele jaren actief als dierenarts bij de concoursen in Veeningen. De veterinair is dit jaar door de FEI gepromoveerd naar de status van “level 4” en daardoor kan Peters als dierenarts ingezet worden op bijvoorbeeld wereldkampioenschappen, maar ook bij de Olympische Spelen. “Maar ik loop hier in Veeningen ook al jaren mee en ben erg gecharmeerd van deze organisatie. Wanneer je ziet dat het evenement vooral met hulp van vrijwilligers wordt neergezet, dan neem ik mijn petje voor al die mensen af. Fantastisch.”

De eerste concoursdag voor de landenwedstrijden is morgen (woensdag) en de aanvangstijd is 08.30 uur.