Vrieling: en dat is drie

Jur Vrieling zegeviert met dank aan KM Chalcedon

Hij was de gehele week een beetje op de achtergrond actief en reed amper bij de beste drie, maar in de belangrijkste rubriek, De Grote Prijs Gemeente De Wolden, stond hij er. Jur Vrieling boekte zondagmiddag zijn derde overwinning in de Grote Prijs van CH De Wolden in Veeningen in zijn carriere. Na 2015 en 2018 was er nu opnieuw succes voor de ruiter uit Holwierde en daarnaast lag er ook nog eens 10.000 euro op hem te wachten na zijn winst.

Zondagmiddag toonde de Groninger zich de beste in de barrage die gereden werd door veertien ruiters.

Jur Vrieling geconcentreerd op weg naar de winst (Foto: Hans Khoe)

 

Op KM Chalcedon, een twaalfjarige hengst, reed Vrieling de snelste barrage zonder fouten. In rit negen in de zware proef met hindernissen van 1.45 m. kwam hij met zijn schimmel uit op 43.14 seconden. Vijf ruiters, onder wie Albert Zoer en Alex David Gill moesten toen nog starten. Zoer kwam niet foutloos uit de strijd en de Engelsman Alex David Gill was anderhalve tel te langzaam om Vrieling te verslaan. Nadat hij van burgemeester Inge Nieuwenhuizen een fraai beeld had ontvangen in het kader van de Gemeente De Wolden Prijs, liet Vrieling zich ontvallen dat hij het CH De Wolden een van de fijnste concoursen vindt om te rijden. “Wanneer je ziet hoe het publiek hier meeleeft, dat is geweldig. Daar doe je het voor”, aldus Vrieling.

Als enige ruiter in de barrage reed Vrieling de eerste hindernis linksom aan en dat gaf hem richting tweede sprong al een lichte voorsprong op de rest. “Ik zag dat je door links aan te rijden een veel betere en kortere lijn naar de tweede sprong kreeg”, liet hij weten. Daarbij gaf hij zijn paard KM Chalcedon complimenten. “Hij heeft een tijdje rust gehad en de laatste weken rijd ik hem weer en hij lijkt de vorm direct goed op te pakken”, zei Vrieling die lof had voor de wijze waarop zijn schimmel het parcours reed. “Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben, maar dit ging heel mooi. Ik merkte dat al op de helft van de rit en dan is het zaak dat je de kop erbij houdt. Ik heb wel gehad dat je dan wat overmoedig wordt en teveel risico’s neemt, maar die tijd ligt achter mij”, aldus de lachende Vrieling.

De ruiter gaat nu toewerken naar het wereldkampioenschap in het Deense Herning, dat over twee weken begint. “Natuurlijk ben ik blij dat ik nu mee mag doen, maar de manier waarop ik als reserve nu naar het definitieve team ben doorgestroomd om is natuurlijk niet mooi”, legt Vrieling uit. Hij kreeg als reserve plotseling te maken met de zware blessure van Willem Greve, waardoor de selectieplek van Greve aan Vrieling ten deel viel. “Zo wil je WK deelname niet afdwingen. Maar ik ga me er nu volledig op richten en reis door deze winst in Veeningen met een goed gevoel naar Denemarken.”

“Met een goied gevoel naar het WK in Denemarken”(Foto: Hans Kahoe)

 

Winnaar Vrieling werd zondagmiddag gevolgd door een ruiter van de VDL-Stud uit het Friese Beers, Alex David Gill, de Engelsman. Gill reed met Incanto VDL naar een tijd van 44.56 en legde daarmee beslag op de tweede plek. Als derde in de Grote Prijs eindigde de Belgische Kirsten Rombouts. Met Mowgli Kr rondde de amazone de barrage af in een tijd van 45.63 seconden.

Julian de Boer uit Nieuwleusen kwam ook in de barrage en werd verdienstelijk zevende. De jeugdige ruiter kreeg te maken met één balk die viel tijdens zijn rit op Isis. Ook Daan van Geel uit Gees kreeg vier strafpunten aan zijn broek in de barrage, die hij reed met Idaloma.

De Grote Prijs werd zondagmiddag verreden voor volle tribunes in Veeningen en de organisatie hoopt dat de belangstellenden de weg naar het CH De Woldenterrein weer hebben gevonden, na de coronaperiode.