Weite Oldenziel wint Gold Tour

Lisa Broekert (Staphorst) rijdt goede kwalificatie bij CH de Wolden

De Gold Tour, één van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van komende zondag, is donderdagvond een prooi geworden voor Weite Oldenziel uit Grolloo. Tijdens de eerste dag van de eerste week van CH de Wolden 2023 reed de ruiter uit Grolloo tijdens deze Buning Wegenbouw Prijs op Offichems Finn foutloos in 58.73. Tweede werd Jack Ansem uit Sint-Oedenrode en derde Jur Vrieling uit Holwierde.

Een prachtige overwinning werd donderdagavond door Weite Oldenziel geboekt in de zwaarste wedstrijd van de dag, de Gold Tour om de Buning Wegenbouw Prijs. De ruiter uit Grolloo reed met Offichems Finn (Zirocco Blue \ Lux \ Nobble-Sjellie) in de veertiende rit foutloos in een tijd van 58.73 seconden en de 56 combinaties die na hem kwamen, moesten allen hun meerdere in de Drent erkennen. Oldenziel, ondernemer en eigenaar van een groot farmaciebedrijf, liet gevestigde namen als full profs Albert Zoer, Michael Greeve en Jur Vrieling achter zich in deze wedstrijd direct op tijd. Geen van de hindernissen van 1.45m in deze kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag, ging naar de grond. Jack Ansems werd met Fliere Fluiter tweede. De tijd van die combinatie was 60.28 seconden.

Weite Oldenziel ontvangt de feleicitaties van Maaike Buning namens Buning Wegenbouw. (Foto: Fred Lubbers)

 

Op de derde plaats eindigde Jur Vrieling uit Holwierde, die toch niet naar het Zweedse Falsterbo was afgereisd, zoals hij twee weken geleden bij het CHIO in Aken nog van plan was. Vrieling gunt zijn toppaard Long John Silver rust en bleef dus in eigen land. In Veeningen had hij Griffin van de Heffinck gezadeld voor deze kwalificatie. Een foutloze ronde in 60.96 bracht hem toch nog een ereplaats.

Jur Vrieling verkoos Veeningen boven Falsterbo in Zweden. Hier op weg naar de derde plaats. (Foto: Hans Khoe)

Een andere kanshebber voor de winst in de Grote Prijs is Michael Greeve. Hij kwam in eigen woonplaats met Watermill SFN met twee fouten uit de ring.

Onder de Nederlandse deelnemers bevindt zich deze week ook Lisa Broekert uit Staphorst. Ook zij reed deze pittige kwalificatie. Ze kwam met I Am Elrite met één springfout uit de ring en bleef Albert Zoer uit Echten net voor. De uitgangspositie om de Grote Prijs te halen lijkt voor haar daarmee goed. Eerder op de donderdag kwam ze ook uit in AllezFlex Prijs, een rubriek over hindernissen van 1.30m. Broekert rijdt al vele jaren op CH de Wolden en ze was er al bij toen het concours alleen nog maar voor landelijke ruiters was. De amazone uit Staphorst heeft het evenement zien groeien tot wat het nu is, een internationale wedstrijd. “Ik rijd zelf niet zo heel veel internationale wedstrijden en dan is het wel mooi dat er zo’n groot evenement in de buurt is”, liet ze tussen de rubrieken door weten. “Onlangs reed ik in Kronenburg op een internationaal concours, maar eigenlijk rij ik meest in de buurt, zoals nu op CH de Wolden.”

 Ze is naar Veeningen gekomen met twee paarden, één voor het één ster-concours en een voor het twee sterren-concours. “Ik heb een zevenjarig paard en een tienjarige mee. Met die tienjarige (I Am Elrite) hoop ik mij te kunnen plaatsen voor de Grote Prijs van zondag. Het paard heeft nog niet zoveel ervaring op dit niveau, maar ik hoop dat we door de kwalificatie komen.”

Samen met haar vriend Klaas-Jan Harke heeft Lisa een eigen stal. “De paarden zijn ondergebracht bij mijn schoonvader, maar eigenlijk willen Klaas-Jan en ik een stal bij ons huis. Dat is wel een wens van ons. “

De passie voor paardensport deelt ze met een kantoorbaan. “Ik werk bij Van der Sluis Transport in Rogat en kan de baan en het paardrijden goed combineren. Van der Sluis is zelf ook liefhebber van paardensport en geeft mij alle medewerking en is heel flexibel. Er is veel mogelijk”, liet ze lachend weten.

Donderdagmiddag reed ze met de zevenjarige Le Formidable en kwam in de AllezFlex Prijs niet foutloos uit de ring. Le Formidable wierp een balkje af in de eerste fase en daarmee kwam de amazone uit Staphorst niet in de voorste regionen.

Lisa Broekert in actie in de Silver Tour, donderdagmiddag. (Foto: Hans Khoe)

De winst in de Silver Tour, de zwaarste wedstrijd in het één ster concours ging naar de Engelsman Joseph Clayton.

Marriët Smit Hoekstra uit Mildam wist donderdagmiddag de AllezFlex Prijs op haar naam te schrijven.