Willem Greve pakt Grote Prijs

Wat een rit perste Willem Greve er tijdens de barrage van de Grote Prijs gemeente De Wolden uit. Met de merrie Gogo, een achtjarige nakomeling van de bekende springpaarden Zirocco Blue en Indoctro, haalde Willem Greve uit Markelo de hoofdprijs van het CH de Wolden binnen.

Willem Greve in de barrage van de Grote Prijs. Foto: Jeroen Spoolder / spoolder.net

Hij liet Dennis van den Brink acht tiende van een seconde achter zich. Zo’n 5000 bezoekers  zagen een erg boeiende barrage, waarin twaalf combinaties het tegen elkaar opnamen.

Ze vormen nog maar een jaar een koppel, Willem Greve en Gogo, maar de ruiter zou voorlopig niet zonder de merrie willen. En dat was te merken. In het basisparcours was Greve al snel. Van de vijftig deelnemers zette hij de derde tijd neer zonder fouten in het parcours te maken. Er waren veertien combinaties die alle hindernissen in tact lieten, maar Lisa Nooren en Ali Al Khorafi uit Koeweit strandden doordat ze net iets teveel tijd nodig hadden op het selectieve parcours dat Louis Konicks met zijn medebouwers had neergezet. De winnaar van de Grote Prijs van een week geleden, Albert Zoer haalde de barrage ook niet. Met Heechhiems Cancun VDM kwam hij een van de hindernissen niet goed over. Hetzelfde gold voor de Belgische Charlotte Philippe die afgelopen dagen in andere rubrieken uitstekend op dreef was en ook Daan van Geel bereikte de barrage niet.

De winnares van de kwalificatie van vrijdag, Chantal Regter, wist wel tot de beste twaalf door te dringen en ook Hendrik Jan Schuttert en Bert-Jan Zuidema.

De twaalf combinaties maakten er een boeiend spektakel van, waarbij niet iedereen zonder fouten bleef. Dat gold bijvoorbeeld voor Chantal Regter wiens Qiulando haar plotseling in de laatste barragerit voor een van de hindernissen in de steek liet en weigerde. Hessel Hoekstra, die ook de dagen hiervoor al successen boekte, liet in de vierde barragerit blijken dat het snel kon gaan. Met Quincy 230 reed hij naar 40.90 en pas in de tiende rit was het Willem Greve die daar onder door: 39.36 seconden.

Dennis van den Brink probeerde het ok, kwam ver en dook ook onder de tijd, maar bleef boven de veertig seconden: 40.11.

Voor Willem Greve een mooi succes. Nagenoeg alle vijftien edities van CH de Wolden heeft hij meegedaan. “En nu eindelijk winst”, lachte hij na afloop. Greve had slechts één deelnemer de barrage zien rijden en ging daarna zijn eigen paard voorbereiden op de beslissende rit. Een rit die hij naar zich toe trok met Gogo, de merrie die hij een jaar geleden samen met Stal Houtzager Kayser aankocht. “Het paard sprak mij direct aan. Het heeft veel bravoure en je ziet dat het er nu uit komt. Eerst won ik het concours Wierden hiermee en nu CH de Wolden.”

Een korte wending levert een snellere tijd op. Foto: Jeroen Spoolder / Spoolder.net

Met de Grote Prijs gemeente De Wolden is zondagmiddag in Veeningen een eind gekomen aan drie weken paardensport van topniveau. Op 8 juli begon de organisatie aan het Europees Kampioenschap voor Young Riders, Juniors & Children. Voorzitter Christiaan Hendriksen keek tevreden terug na drie weken van fikse inspanning. “Dat EK was nieuw voor ons. Eigenlijk wisten we niet wat ons te wachten stond. Dankzij al onze vrijwilligers hebben wij alle drie weken een goed evenement kunnen bieden. En wat de toekomst betreft, gaan we eerst eens rustig nadenken of we nog eens een groot internationaal kampioenschap willen hebben. Vooralsnog is CH de Wolden ons basisconcours, een twee sterrenconcours dat een heel breed draagvlak heeft. Dat mogen wij zeker niet uit het oog verliezen”, aldus Hendriksen.

Willem Greve bedankt het publiek bij de ereronde Foto: Jeroen Spoolder / Spoolder.net