Winst en vierde plek

In Veeningen heeft TeamNL bij de Children donderdag de landenwedstrijd voor jeugdige springruiters gewonnen. Ook het individuele klassement ging naar een Nederlandse deelnemer: Renske van Middendorp uit Kootwijkerbroek. Na de spannende barrage, die door drie landen moest worden beslist, kwam Nederland uiteindelijk als winnaar tevoorschijn. Italië en Duitsland deelden de tweede plaats.

Het Nederlands team dat de overwinning greep. Foto: Hans Khoe

De toeschouwers van de landenwedstrijden springen voor jeugdruiters in Veeningen zijn donderdag ruimschoots aan hun trekken gekomen. Zowel bij de Children, als bij de Ponies was er sprake van een spannende wedstrijd. Bij de Children waren drie teams zonder strafpunten gebleven na de reguliere twee voorronden. Het Nederlandse team met Nederlands kampioen Emma Heijligers (Asten), Jesse Berkers (Lattrop-Brekelenkamp), Yoni van Sandvoort (Nuenen) en Renske van Middendorp (Kootwijkerbroek) moest het in de barrage opnemen tegen Italië en Duitsland, teams die eveneens met drie deelnemers foutloos waren gebleven.

Emma Heijligers in actie tijdens een van haar rondes Foto: Hans Khoe

Het was Renske van Middendorp die in de barrage het spits moest afbijten. Waar zij in beide voorronden telkens een balkje liet vallen met haar paard Don Lunas Galaxie, bleef ze in de beslissende rit volledig foutloos en ze zette zelfs de snelste tijd neer in de eerste rit: 36.18 seconden. Daar kwam in de resterende elf ritten niemand meer onder.

Op de tweede plaats eindigde de Italiaanse Anna Ruggeri met Dakotah 2, terwijl de Nederlandse Yoni van Sandvoort met Esprit de derde plaats voor zich opeiste. Nederlands kampioen Emma Heijligers maakte het succes compleet door foutloos achtste te worden en daarmee leverde ze een belangrijke bijdrage in de Nederlandse zege. Alleen Jesse Berkers bleef niet zonder fouten in de barrage. Maar dat deerde niet meer, Nederland greep de winst.

Jesse Berkens tijdens de Nations Cup in actie. Foto: Hans Khoe

Bondscoach Edwin Hoogenraat prees het Nederlands team. “Dit is een prima stel en ze hadden allen de zenuwen onder controle. Het was heel mooi dat Renske van Middendorp in de barrage heel waardevol was met haar snelle foutloze rit”, aldus Hoogenraad, die een drukke middag kende.

Hij moest later op de donderdag namelijk ook proberen de ponyruiters naar een goed resultaat te leiden in de Nation Cup Ponies. Het resultaat van de Children evenaren lukte niet, want de Ieren waren oppermachtig. Nederland moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Er was ook geen barrage nodig om uit te maken wie bij de Ponies het beste team werd. In ronde A bleven drie Ierse deelnemers foutloos: Katie Nallon, Ben Walsh en Coen Williams. De vierde, James Derwin kreeg vier strafpunten, maar herstelde dat in een foutloze tweede ronde. Toen liet Coen Williams een balk vallen, terwijl Nallon en Walsh opnieuw een foutloze rit reden. Het was genoeg voor de winst. België en Engeland deelden de tweede plaats.

Het winnende Ponies team van Ierland

Nederland werd vierde. Siebe Leemans uit Oost West en Middelbeers hield de eer twee ronden hoog door zonder fouten zijn beide ronden af te leggen met Noriego van de Riloo. Yfke Priem (Menaam) kreeg in beide ronden vier strafpunten, Ada Eden van Grunsven (Erp) eveneens en Bethany Vos (Apeldoorn) vier en twaalf stafpunten. Door dat totaal kwam Nederland op de vierde plaats.

Vrijdag worden Nations Cup wedstrijden gehouden in hogere categorieën, die voor Juniors en Young Riders. Diverse van de Young Riders en junioren komen al al regelmatig uit in wedstrijden bij de senioren. In beide klassen heeft Nederland enkele talentvolle ruiters en amazones. Kansloos voor de zege zijn ze morgen niet.