Winst Young Riders en Junioren derde

Het lijkt voor de toekomst wel snor te zitten met de Nederlandse springsport, tenminste wanneer je afgaat op de Nations Cups die vrijdag in Veeningen werden verreden. Bij de Young Riders pakte het Nederlandse team een glanzende overwinning en bij de Junioren werd een prima derde plaats behaald. De beide bondscoaches, Edwin Hoogenraat bij de Junioren en Vincent Voorn bij de Young Riders, waren vol lof over hun teams.

Wat een ontknoping was het vrijdagavond in Veeningen bij de Nations Cup voor Young Riders om de Spruce Meadows Prijs. Tot groot enthousiasme van het talrijke publiek wist Nederland de eerste plaats te pakken. Het viertal jonge ruiters met Finn Boerekamp (Someren), Fleur Holleman (Huissen), Emma Bocken (Weert) en Mart IJland (Hengelo Ov) maakte geen grote fouten en wist het Duitse en Zweedse team achter zich te houden. Van de Nederlanders bleef Emma Bocken in beide ronden geheel foutloos en mede dankzij haar prestatie wist Nederland de zege te grijpen. Finn Boerekamp liet twee balken in de eerste ronde vallen, maar dat resultaat mocht geschrapt worden. In de tweede ronde herstelde hij zich prima, met alleen twee strafpunten voor tijdsoverschrijding. Ook de vijf strafpunten die Mart IJland in de laatste ronde aan de broek kreeg mochten worden weggestreept. Hij had in de eerste ronde één strafpunt. Fleur Holleman kreeg in beide manches vier strafpunten. Met een totaal van veertien strafpunten mocht Nederland op de hoogste trede van het ereschavot klimmen. Duitsland liet als tweede zestien strafpunten aantekenen en Zweden werd derde met eveneens zestien strafpunten.

Dat Nederland in de laatste ritten alsnog de winst greep vond Vincent Voorn prachtig. “Dat is het mooie, het kan in de Nations Cups op het laatst alle kanten opgaan. En nu voor ons de goede”, glunderde Voorn. Hij had lof voor alle teamleden, maar gaf Emma Bocken een extra compliment. “Ze heeft super gereden. Beide malen de nul houden is heel goed. Maar ook de anderen reden sterk. We waren als team in de breedte heel erg goed.”

Het winnende Nederlandse Young Riders team. (Foto: Hans Khoe).

Voor Emma Bocken is dit het eerste jaar als Young Rider. De 19-jarige amazone was heel blij met de foutloze ritten die ze maakte met Kadessa Z. “Het waren hier fijne rondjes en ik heb niet zoveel last van zenuwen gehad”, lachte ze na afloop. “Maar ik ben ook super trots op mijn paard. Ik rijd hem al vanaf zijn vierde en hij is nu tien jaar. We voelen elkaar heel goed aan”, aldus Bocken die nu hoopt over enkele weken te worden geselecteerd voor het team dat meedoet aan de Europese kampioenschappen en ook dat ze als individuele sporter op het EK mag uitkomen.

Emma Bocken was belangrijk voor de zege bij de Young Riders. Ze hield tweemaal de nul vast. (Foto: Hans Khoe).

Bij de Nations Cup voor junioren leek Nederland ook af te stevenen op de winst. Na drie ronden ging de ploeg van coach Edwin Hoogenraat aan de leiding, maar het lukte de mannen niet die eerste positie in de laatste ronde vast te houden. Yves Willems (Koningsbosch) kwam voor één van de hindernissen met zijn paard Highway verkeerd uit, waarna het dier een balk afwierp. Daardoor kon Nederland niet de noodzakelijke drie nullen scoren. Frankrijk en Engeland staken onze landgenoten voorbij. Frankrijk won met slechts vier strafpunten over de twee ronden, Engeland incasseerde er acht, net als Nederland.

De Nederlandse junioren begonnen veelbelovend, want alle ruiters bleven in de eerste ronde zonder fouten. In de tweede ronde liet Thijmen Vos (Wierden) met Cadillac Z op de laatste hindernis een balkje vallen. De na hem komende Nederlander Nick Nanning (Dalfsen) maakte geen fout, maar Nederlands kampioen Young Riders Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) kon de nul ook niet houden. Gelukkig bleef het bij één balk. Er rustte dus een zware last op de schouders van Yves Willems. Hij ging prima rond, maar halverwege het parcours kwam hij met Highway iets verkeerd uit en dat werd direct afgestraft met een vallende balk. Weg eerste plaats, maar Nederland greep wel een podiumplaats: de derde. Een plek overigens waar Edwin Hoogenraat tevreden mee was. “Ze hebben prima gereden. Dat het in de laatste rit dan even niet optimaal gaat, kan gebeuren, maar het team heeft prima gepresteerd en hier zit veel talent in”, aldus de bondscoach.