Zaterdag Summer Sale

De springpaarden en –veulens uit De Wolden Summer Sale blijven doorbreken in de internationale springsport. Nadat Zilversprings onder de Canadese Elizabeth Gingras zich vorig jaar in de kijker sprong met het oog op de Olympische Spelen, is 2017 hét jaar van Christopher Surbey en de Corland-merrie Cavarola – de veilingtopper van De Wolden Summer Sale in 2011. De veilingcollectie van 2017 is wederom doordrenkt met talent, zowel bij de springpaarden als bij de veulens.

Het percentage internationale springpaarden uit voorgaande edities van De Wolden Summer Sale is nog steeds enorm; meer dan vijftig procent van de zevenjarige of oudere geveilde springpaarden spring op 1,35m-niveau of hoger. Vorig jaar maakte Zilversprings goede reclame voor De Wolden Summer Sale. De Silverstone-zoon was onder het zadel van Elizabeth Gingras lang in de strijd om een teamplek voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en gooide hoge ogen op concoursen als Spruce Meadows en Gijon. In Calgary, Spruce Meadows werd Zilversprings nog tweede in de vijfsterren Grand Prix in juli; in Gijon won Team Canada de landenwedstrijd mede dankzij een dubbel foutloze ronde van Zilversprings.

Doorbraak Cavarola

In 2017 breekt er echter nog een Canadese combinatie door met een De Wolden Summer Sale-product. De tienjarige Cavarola (Corland x Wellington) sprong zich onder Christopher Surbey enorm in de kijker de afgelopen maanden. In Wellington, ’s-Hertogenbosch en Spruce Meadows zette de schimmel bijzonder aansprekende resultaten neer, met als hoogtepunt een overwinning in een vijfsterren rubriek op Spruce Meadows in juni.

Inmiddels is de Lupicor-zoon Adamo een ruiterwissel ondergaan en springt tegenwoordig onder het jonge Amerikaanse talent Chloe Reid. De twaalfjarige ruin was een periode succesvol onder het zadel van Abigail McArdle, maar kwam onlangs bij Chloe Reid terecht. Hun debuut wedstrijd op Outdoor Gelderland was met een vierde plaats in een driesterren rubriek direct een succes. De afgelopen maanden sprong de ruin naar goede resultaten met de Amerikaanse amazones Marilyn Little en Molly Ashe.

Interessante veulens

De veilingcollectie van dit jaar zit wederom boordevol talent. Zo worden er springveulens aangeboden van de Grand Prix-springhengsten Zirocco Blue VDL, Corporal en Glasgow van ’t Merelsnest. Maar ook veelbelovende verervers als I’m Special de Muze en Falaise de Muze zijn vertegenwoordigd met nakomelingen. Daarnaast zijn er veulens van de stempelhengsten Douglas en Cornet Obolensky en van de jonge hengsten Impressive VDL en Hardwell.

Opvallende springpaardencollectie

De sportpaarden collectie bestaat dit jaar uit vijf- en zesjarige springpaarden, die allen over een groot potentieel beschikken. Een bekend lid van de collectie is bijvoorbeeld de Cantos-zoon Genua, die dit jaar de GMB-competitie in Drachten op naam schreef. Eerder sprong de opvallende ruin al naar een tweede plaats in de GMB-finale in 2016 en een overwinning bij de vijfjarigen in Geesteren. De andere zesjarigen zijn onder meer de machtig springende Gold Finger (v. Carrera VDL), de vermogende en ongecompliceerde Gringo (v. Phin Phin), de over extra kwaliteit beschikkende Spartacus-dochter Grace en de bloedmooie, getalenteerde Gindependence J.W.B. (v. Baltic VDL) uit de stam van Bugatti VDL, Southwind VDL en Freeman VDL.

Sterke groep vijfjarigen

De groep vijfjarigen is ook dit jaar bijzonder getalenteerd. Zo is er bijvoorbeeld Huub HBC (v. Charisma), die in de GMB-finale tweede werd en maar liefst een 9 voor springtechniek en rijdbaarheid ontving. Maar is er ook Hiphop (v. Dakar VDL), die niet alleen opvalt vanwege zijn springmanieren en vermogen, maar ook met zijn rijdbaarheid en balans. Naast een talentvol springpaard zou Hiphop ook een interessant equitation-paard kunnen zijn. Dan is er de kwaliteitsvolle Himara (v. Indoctro), die 8’en scoorde in de IBOP en over veel reflexen beschikt. Tot slot zijn er Harley (v. Tygo) – een getalenteerde halfbroer van Chinook die tweede werd in de Grand Prix van Sankt Gallen – en de Dallas VDL-zoon Happyboera die met zijn goede instelling en vermogen zowel voor een amateur als professional geschikt lijkt te zijn.