Zinderende barrage bij kwalificatie

Wat zat Michael Greeve uit Veeningen dichtbij de winst in de kwalificatie voor de Grote Prijs van komende zondag. In de Spruce Meadow Prijs ging hij vanaf de eerste rit aan de leiding, maar in de twintigste ronde, was Siebe Kramer hem toch te snel af. Als derde eindigde Pim Mulder en met dat drietal hebben de Nederlanders hun visitekaartje voor de Grote Prijs vrijdagmiddag afgegeven.

Greeve startte als eerste in de barrage, maar in de twintigste rit snelde Kramer hem voorbij. Kramer reed met Zizi Donalsson (Quidam De Revel x Caletto III) een tijd van 33.35 en dook daarmee zestiende van een seconde onder Greeve. De Veeninger had met Turbo Z (Thunder vd Zuuthoeve x Renville) in de eerste barragerit een scherpe tijd neergezet: 33.96. Pim Mulder werd derde met 34.23. Hij reed op Djoost Again (Cantos x Joost). Beste buitenlander was de Engelse Zachery Beesley op de vierde plaats. Van de 24 barrage deelnemers bleven er maar liefst dertien foutloos.

Micheal Greeve na de barragerit. Foto± Jeroen Spoolder

Voor Greeve was het sneu, maar de ruiter had er wel rekening mee gehouden dat er snellere combinaties zouden komen. “Maar toch ben ik tevreden. Er was in deze kwalificatie een mooi parcours neergezet, maar ik verwacht dat het zondag wel een tikje zwaarder zal zijn.”

Jur Vrieling had zich ook geplaatst voor de barrage, maar zijn Baltic VDL wierp een balkje af, waardoor de Groninger niet verder kwam dan de23e plaats. Voorafgaand aan deze kwalificatie had Vrieling vertrouwen in zijn viervoeters. Dallas en Baltic, beide van VDL. “Wanneer ik met een van deze twee start, weet ik zeker dat ik niet kansloos in de Grote Prijs ben. Ik maak later vanavond de keus wie ik zondag in de ring breng”, aldus Vrieling voor de kwalificatie. De ruiter uit Holwierde heeft het naar de zin op het concours in Veeningen. “Het is altijd mooi om hier te rijden. Alleen hoeft het voor mij niet warmer te worden”, zegt hij lachend.

Jur Vrieling op weg naar de barrage

Ook Chantal Regter uit Assen kwam uit in de kwalificatie vrijdagmiddag. Ze heeft vandaag en gisteren enkele sterke rubrieken gereden en in de kwalificatie kwam ze uit met Eamelusina R57 en moest als laatste in de ring. Vooraf aan de wedstrijd wilde ze niet veel zeggen. “Dat brengt toch geen geluk”, zei ze met een glimlach. “Maar dit paard kan zich zeker plaatsen. Een maand geleden liep hij nog een 1.60 parcours in Geesteren en dat deed hij voortreffelijk. Het paard laat zich heel goed sturen en luistert geweldig.” Het was of haar woorden profetisch waren, want Regter plaatste zich niet voor de barrage.

Chantal Regter in haar basisparcours

De Grote Prijs begint zondag om 15.00 uur. De toegang is geheel gratis.